Svijet
StoryEditor

Panasonic u Coloradu gradi autocestu za testiranje automatiziranih vozila

09. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon što su se preselili u blizinu međunarodnog zračnog aerodroma u Denveru, Panasonicovi stručnjaci kontinuirano i u dogovoru s lokalnim vlastima nastoje testirati svoju tehnologiju. Tako su, u dogovoru s gradonačelnikom Denvera, započeli prilagodbu dijela autoceste oko glavnog grada države Colorado, na kojemu će biti instalirani senzori pomoću kojih će biti omogućeno prometovanje automobila s autonomnom navigacijom.

Inače, autonomni automobili su oni automobili koji imaju ugrađenu senzornu tehnologiju, putem koje čitaju podražaj iz okoliša te samostalno upravljaju, sukladno očitanjima, bez asistencije vozača.

"Panasonic je predvodnik tehnologije povezanih transportnih sistema i pametne automobilske tehnologije. Dio te tehnologije sada donosimo i u Colorado, s ciljem da učinimo ceste sigurnijima", rekao je predsjednik Panasonicove kompanije specijalizirane za naprednu automobilsku automatiziranu tehnologiju, Tom Gebhardt.

>>>Električna vozila izvan kolotečine

Panasonic godinama razvija tehnologiju namijenjenu zabavi, u automobilima, ali razvija i sustave koji, osim s internetom, omogućuju automobilima komuniciranje s drugim automobilima na cesti, semaforima i ostalom prometnom signalizacijom ili nekim drugim objektima postavljenima uz cestu. Koristeći se tim podacima skupljenim u vožnji na cesti, automobili jedni drugima šalju obavijesti o, primjerice, zastoju u prometu, rupama na cesti ili nekoj drugoj situaciji.

Colorado nije slučajno odabran da bude mjestom eksperimentiranja ovakve tehnologije. Naime, još 2014-te Panasonic Enterprise Solutions otvorio je tehnološki hub u Denveru i krenulo se u projekt izgradnje smart citya. Denverski gradonačelnik objeručke je prihvatio poziv na suradnju, pa sada u Denveru postoje pametna prometna svjetla i potpuno autonomni kombiji za prijevoz putnika.

"U zadnje dvije godine za 10 posto je porastao broj prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. To je neprihvatljivo. Pogotovo kada znamo da se 90 posto tih nesreća može izbjeći sa "automobil prema automobilu" tehnologijom i "automobil prema infrastrukturi" komunikacijskom tehnologijom. Uz pomoć povezanih automobila i autonomnih automobila. To je glavni smjer našeg projekta u kojemu idemo prema privatnom sektoru i postavljamo pitanje što vi možete predložiti da poboljšamo uvjete u prometu? Surađujući s Panasonicom upravo to ćemo napraviti na autocesti I-70", rekao je Shailen P. Bhatt iz Odjela za promet države Colorado.

Izvor: The Denver Post

20. travanj 2024 11:51