Svijet
StoryEditor

Patent iz susjedne Srbije najavljuje revoluciju u građevini

18. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Kvadrat za 500 eura? Kuća koja nastaje u tvornici, a ne na gradilištu? Ušteda energije od 80 posto?

Upravo to predstavlja inovativni Q sistem gradnje beogradske kompanije Quattro Houses koji najavljuje revoluciju u održivoj gradnji, prenosi portal bizlife.rs

Srpska tehnologija je još 2010. godine u konkurenciji više od 1000 projekata ekološke gradnje iz cijelog svijeta dobila jednu od najpoznatijih nagrada u svijetu građevine, čuvenu Lafarge Invention Awards, a poslije tri godine konačno je doživjela i svjetsku premijeru.

Srpski patent omogućava uštedu energije u objektima i do 80 posto, što bi mogla biti najznačajnija prednost ovog sustava.

Autor patenta, inženjer Jovan Nikolić, kaže da je uz pomoć tima domaćih stručnjaka poslije sedam godina istraživanja uspio pronaći rješenje za problem tvz. termalnih mostova, koji su odgovorni za rasipanje energije i stvaranja vlage, kondezacije i plijesni.

-Paneli koje koristi Q sistem gradnje imaju konstantnu, odnosno neprekidnu izolaciju sa vanjski i unutrašnje površine zida debljine oko 15 centimetara, što omogućava uštedu energije i do 80 posto prilikom zagrijavanja ili hlađenja objekta- kaže Nikolić.

26. travanj 2024 17:33