Svijet
StoryEditor

Philips više nije Electronics

26. Veljača 2013.

Nizozemski industrijski div Philips najavio je da će iz imena izbaciti riječ "Electronics" budući da se postupno preusmjerava s potrošačke elektronike na proizvode za njegu zdravlja, male kućanske aparate i štedljivu rasvjetu.

Krajem siječnja kompanija sa sjedištem u Eindhovenu prodala je za 150 milijuna eura japanskoj tvrtki Funai jedinicu za zabavu koja je proizvodila audio, video i multimedijske proizvode.

Prijedlog da se izostavi riječ Electronics i tvrtka preimenuje u Royal Philips bit će podastrt dioničarima na godišnjoj skupštini 3. svibnja, navodi Philips u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

-Philips je tehnološka kompanija širokog spektra proizvoda, usmjerena na kreiranje inovativnih proizvoda u segmentu medicinske opreme, energetski štedljive rasvjete i zdravlja i bolje kvalitete života potrošača- izjavio je izvršni direktor Frans van Houten.

-Vjerujemo da će naše novo ime Royal Philips poduprijeti naša nastojanja da svijet učinimo zdravijim i održivijim- dodao je.

Tvrtka je osnovana 1891. a s godinama specijalizirala se za proizvodnju žarulja a kasnije i televizora. U posljednjem je desetljeću počela proizvoditi i medicinsku opremu, poput uređaja za magnetnu rezonancu. Od 1991. posluje pod imenom ‘Philips Electronics‘, a 1998. preimenovan je u ‘Royal Philips Electronics‘.

-Vjerujemo da novo ime bolje odražava činjenicu da potrošačka elektronika više nije naš prioritet- izjavio je glasnogovornik Philipsa Steve Klink.

-Promjena imena korak je u procesu koji smo započeli prije nekoliko godina"-dodao je.

Tvrtka će ipak nastaviti proizvoditi male uređaje poput brijaćih aparata, elektroničkih četkica za zube i aparata za kavu.

-Naši klijenti neće odmah primijentiti promjenu- napomenuo je Klink, dodajući da su s kupcima odjela za proizvodnju televizora i ostale potrošačke elektronike potpisali ugovore koji im omogućuju da još nekoliko godina koriste Philipsov brend.

02. svibanj 2024 09:44