Svijet
StoryEditor

Plaćeni dopust je radničko pravo, a ne privilegija

16. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Odgajanje djece uz istovremeni rad podrazumijeva velika odricanja i neke teške izbore.

Osim što povremeno djecu moraju poslati bolesnu u školu, većina Amerikanaca mora i sama ići na posao bolesna, riskirajući time brzinu oporavka, produktivnost i širenje zaraze među kolegama. Koliko je roditelja propustilo brojne prekrasne trenutke sa svojom djecom jer jednostavno ne mogu propustiti radni dan?

43 milijuna radnika i radnica u privatnom sektoru u SAD-u nemaju pravo na plaćeno bolovanje. Samo tri savezne države – Kalifornija, New Jersey i Rhode Island – iznimka su od tog pravila. SAD je jedina od razvijenih zemalja u kojoj porodiljni dopust nije plaćen.

Činjenica je, međutim, da su uspjeh i produktivnost usko vezani uz mogućnost brige za vlastitu obitelj, odnosno stabilan obiteljski život. U vrijeme kada oba roditelja rade u više od 60 posto kućanstava s djecom (1965. ta je brojka uznosila 40 posto), a 63 posto žena s djecom mlađom od pet godina sudjeluje u svijetu rada, sasvim je jasno da se situacija mora mijenjati iz temelja.

U svjetlu tih činjenica, američki predsjednik Obama je u lipnju prošle godine sazvao poslovne vođe, edukatore, istraživače, odvjetnike, članove Kongresa, predstavnike lokalnih i federalnih vlasti te radništvo kako bi se povela rasprava o tome kako poboljšati uvjete rada za američke obitelji.

Kulminaciju tih napora predstavlja memorandum kojeg je jučer potpisao predsjednik Obama, a kojim se garantira šest tjedana plaćenog rodiljnog dopusta za radništvo u državnim službama, pri čemu je apelirao na Kongres da zatraži provođenje takvih mjera i u privatnom sektoru. Samo SAD i Papua Nova Gvineja ne osiguravaju majkama plaćeni porodiljni dopust, a 43 milijuna američkih radnika u privatnom sektoru nema pravo na niti jedan dan plaćenog bolovanja. Bijela kuća želi to promijeniti sa minimalno sedam plaćenih dana bolovanja.

Detalji o tome kako će predsjednik Obama sakupiti dvije milijarde dolara potrebnih za pomoć saveznim državama u provođenju ovakvih politika bit će poznati sljedeći mjesec kada Obama iznese prijedlog budžeta.

19. travanj 2024 19:11