Svijet
StoryEditor

Plan Europske unije protiv onečiščenja zraka je iznenađujuće slab

20. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Kada je u pitanju zagađenje zraka, nacrt plana Europske unije je iznenađujuće popustljiv.

Prema istraživanju čiji su rezultati danas objavljeni, slaba regulacija mogla bi dovesti do 71 tisuće smrtnih slučajeva i 52 milijarde eura troškova na području zdravstva u narednih deset godina.

Istraživanje je proveo Greenpeace u suradnji s Europskom agencijom za zaštitu okoliša ranije ove godine. Veoma iznenađuje činjenica da je trenutni nacrt EU manje restriktivan od onog kojeg je kreirala Kina. U istraživanju, također, tvrde kako se bolesti i smrtni slučajevi uzrokovani zagađenjem zraka mogu zaustaviti tehnološkim rješenjem – katalitičkim pretvornikom.

Studija predviđa širenje simptoma astme koja bi mogla zahvatiti dva milijuna djece stare pet do 19 godina, kao i 200 tisuća novih slučaja akutnog bronhitisa u djece uzrasta od šest do 12 godina.

- Trenutno se zagovaraju najjeftinija tehnološka rješenja za smanjivanje emisije, ali učinci na zdravlje bit će neusporedivo skuplji od iznosa koje će industrijska postrojenja koja koriste ugljen uštedjeti. Posljedice će osjećati tisuće Europljana, a najviše djeca – izjavio je Christian Schaible iz Europske agencije za zaštitu okoliša.

Nove direktive mogle bi smanjiti emisiju dušikovog oksida i sumpornog dioksida 70, odnosno 50 posto, ali učinkovito tehnološko rješenje moglo bi funkcionirati dvostruko bolje, tvrde pokretači studije. Štoviše, troškovi inkorporiranja tehnoloških rješenja, primjerice za smanjenje emisije žive koja se povezuje sa snižavanjem IQ-a kod djece, iznose manje od 0,02 eura po kilovat satu, tvrdi Schaible.

24. travanj 2024 14:33