Aktualno Preporučeno Svijet

Plenković: Timmermans ne bi uvažavao arbitražnu odluku da je u pitanju Nizozemska, ‘case closed’

granice
Foto: PES Communications, Flickr
Lider/Hina

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u utorak je o budućem razvoju Europske unije i perspektivi širenja Unije za države zapadnog Balkana govorio zastupnicima u slovenskom parlamentu, naglasivši među ostalim da u EU-u granice među državama ostaju, ali da nisu od životnog značenja.

Govoreći članovima parlamentarnog odbora za europska pitanja i odgovarajući na njihova pitanja, Timmermans je kazao da novog širenja Europske unije prije 2018. godine neće biti, ali da je jedino rješenje za države zapadnog Balkana, gdje su granice u povijesti često bile problem, to da one postanu članice i uključe se u Europsku uniju, pri čemu je pohvalio napore u tom smjeru koje poduzimaju vlade u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

>>>Slovenija poslala diplomatsku notu kojom poziva Hrvatsku na implementaciju arbitražne presude

Ako te zemlje ne bi postale dio Europske unije, granice bi za njih postale “pitanje preživljavanja”, odnosno opstanka i zato bi među njima nastali konflikti, kazao je Timmermans, istaknuvši važnost europske perspektive za zemlje u regiji koje napreduju prema EU-u i ispunjavaju potrebne kriterije za članstvo.

Granice među državama članicama u Europskoj uniji ostaju i dalje, ali one više za njih nisu “od životne važnosti”, kazao je Timmermans, potičući europsku perspektivu zemalja u regiji radi stabilnosti i sigurnosti država u okruženju, ali i same Europske unije.

Govoreći o mjerama kontrole unutarnjih granica u Schengenskom prostoru, on je najavio da se privremeno odobravanje graničnih kontrola idućih mjeseci više neće automatski produžavati u slučaju da ne bude terorističkih prijetnji i migracijske krize.

>>>Dvije ribarice položile mreže kod crte razgraničenja

Istaknuo je da u Europskoj uniji tek započinje rasprava o budućnosti integracije, o čemu je u prvoj polovici godine predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker iznio više scenarija, a zauzeo se i za bolje kriterije usmjeravanja europskih strukturnih i kohezijskih sredstava, te jaču koordinaciju članica EU-a kad je riječ o obrani.

Boljim planiranjem i koordinacijom obrambenih politika moglo bi se mnogo učiniti na planu zajedničke obrambene politike, a da pri tome proračunska sredstva koja se izdvajaju za obranu u europskim državama ne bi trebalo znatnije povećati, kazao je Timmermans slovenskim zastupnicima.

Plenkovićev odgovor

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans imao bi drugačiji stav o odluci arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici da je u pitanju njegova država, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Timmermans je u subotu za ljubljansko Delo kazao da je arbitražna odluka o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske bilateralna stvar tih dviju članica EU-a, ali da Europska komisija i dalje smatra kako bi bilo dobro da se odluka provede.

– Imamo arbitražnu presudu. Ne moramo ocjenjivati je li ona dobra ili ne, no to bi pitanje najbolje riješili kada bi presudu primijenile obje strane, kazao je Timmermans u razgovoru za vodeći slovenski list.

Plenković je uvjeren da Timmermans ne bi tako govorio da je riječ o njegovoj domovini Nizozemskoj, jer arbitražni proces kontaminiran, zbog čega ga je Hrvatska napustila jednoglasnom odlukom Sabora.

– Da je u Nizozemskoj bila takva situacija, pitao bih se što bi on kao bivši ministar vanjskih poslova govorio. Što se tiče toga – ‘case closed’, naglasio je premijer.

Vezano za otvoreno pitanje granice, Plenković je ponovio kako “pravna stečevina Europske unije nije supstitut međunarodnog prava” na temelju kojeg se uređuju granice.

>>>Agencije: Slovenija je pobijedila u graničnom sporu s Hrvatskom

Istaknuo je kako nakon objave presude arbitražnog suda nije došlo do histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima i kako je njegov dogovor sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom o prelasku sa sustavnih na ciljane kontrole nakon stupanja na snagu revidiranog Schengenskog zakonika “rezultirao time da smo imali najbolju turističku sezonu otkad je neovisne Hrvatske”.

– Očekujemo preko 100 milijuna noćenja i time pokazujemo da smo svjesni kako kroz dijalog i dogovor možemo rješavati zajednička bitna pitanja u interesu obje zemlje, rekao je Plenković.

Plenković očekuje da će do kraja idućeg tjedna biti dogovoren posjet premijera Cerara Zagrebu, a susret bi se trebao održati nakon povratka premijera s Opće skupštine Ujedinjenih naroda krajem rujna.

Komentari