Svijet
StoryEditor

‘Plinovod Južni tok neće zaobići Mađarsku‘

24. Kolovoz 2012.

Mađarsko ministarstvo nacionalnog razvitka odbacilo je medijske napise prema kojima bi ruski plinovod Južni tok mogao zaobići Mađarsku, prenosi danas poslovni dnevnik Napi Gazdasag.

Navodeći neimenovane izvore iz toga ministarstva, Napi Gazdasag piše da Mađarska priprema svoj dio planova za Južni tok odgovarajućom brzinom, kako bi konačna odluka o ulaganju mogla biti donesena krajem godine. Točna ruta plinovoda nije još dogovorena, no glavni investitor, ruski Gazprom, traži nekoliko opcija, navodi taj list, pozivajući se na izvor iz ministarstva. Ruska i mađarska strana nalaze se stalno u pregovorima, dodaje izvor.

Prema projektu, plinovod Južni tok dugačak je 3.600 kilometara i počinje u Rusiji, prolazi ispod Crnog mora, ulazi Bugarsku i dalje kroz Srbiju i Mađarsku, gdje se odvaja u dva kraka. Jedan ide u Austriju, a drugi u Sloveniju te do Italije.

Jutarnji list objavio je u ponedjeljak da su predstavnici tvrtki Plinacro i Gazprom dogovorili tehničke detalje trase tranzitnog plinovoda kroz Hrvatsku i ako ruska Vlada i Gazprom donesu odluku da pravac tog plinovoda umjesto kroz Mađarsku prođe kroz Hrvatsku, njegova bi gradnja trebala početi 2015. godine.Miklos Hegedus, izvršni direktor instituta GKI Energiakutato, komentirajući pisanje hrvatskog dnevnog lista, rekao je da je ‘vjerojatno riječ o blefu, nekoj vrsti političke igre‘. Također, rekao je da je izvjesno da će da će Beč biti krajnja destinacija tog plinovoda te da ne bi imalo smisla da plinovod zaobiđe Mađarsku.

20. travanj 2024 13:36