Svijet
StoryEditor

Početak korekcije ili samo predah pred novi uspon?

27. Svibanj 2013.

Nakon mjesec dana neprestanog rasta, prošloga su tjedna na Wall Streetu cijene dionica pale s rekordnih razina, pa je glavno pitanje među ulagačima je li to početak preokreta na tržištu ili samo kratki zastoj pred daljnji uspon.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 0,3 posto, na 15.303 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.649 bodova, a za toliko je pao i Nasdaq indeks, zaronivši na 3.459 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača da će Fed uskoro početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca.

Ti su programi najznačajniji pokretači rasta cijena dionica već dugo vremena, pa bi, plaše se ulagači, njihovim smanjivanjem tržište izgubilo glavnu podršku.

- Dosad smo se već trebali pripremiti za povlačenje Feda s financijskih tržišta. No, mislim da ulagači to koriste samo kao izlika za uobičajeno povlačenje s tržišta u svibnju, a mjesec je, eto, pri kraju - kaže Bryant Evans, savjetnik u fondu Cozad Asset Management.

Trajanje i intenzitet uspona cijena dionica iznenadili su čak i veterane tržišta. Premda je prošloga tjedna pao više od 1 posto, S&P 500 indeks i dalje je na dobitku od početka godine golemih 15,7 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti, a veće korekcije cijena nije bilo još od studenoga prošle godine.

Zbog toga su ulagači nesigurni. Povećana nestabilnost tržišta očekuje se i stoga što je ovaj tjedan skraćen za jedan radni dan, jer se u ponedjeljak na Wall Streetu zbog blagdana ne radi. U fokusu ulagača bit će novi makroekonomski podaci. Očekuju se preliminarni podaci o bruto domaćem proizvodu SAD-a u prvom tromjesečju, povjerenju potrošača, osobnim dohocima i potrošnji Amerikanaca…

20. travanj 2024 11:29