Svijet
StoryEditor

Počinju pripreme za ekonomske sankcije Rusiji

21. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Europski čelnici dodali su još 12 ljudi na popis osoba kojima je zamrznuta imovina zbog njihove uloge u ruskom preuzimanju Krima, a započeli su i pripreme za ekonomske sankcije Rusiji nastavu li širiti svoj utjecaj u Ukrajini.

Francuski predsjednik Francois Hollande je odbio otkriti pojedinosti o imenima koja su dodana popisu što su ga europski državnici usvojili na šestosatnim pregovorima sinoć u Bruxellesu. No, kazao je da su na popisu osobe iz Rusije i s Krima te da se ukupan broj sankcioniranih popeo na 33.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su u pripremi eventualne trgovinske i ekonomske mjere protiv Rusije, ako se s Krima nastavi širiti prema južnoj i istočnoj Ukrajini. Mi smo spremni za početak treće faze ukoliko dođe do eskalacije u vezi Ukrajine, to su ekonomske sankcije, kazala je Merkel, dodajući da su od Europske komisije zatražili da obavi pripreme za moguće sankcije.

Reuters navodi da je odluka u skladu s onim što se očekivalo od EU koja je i dalje iza Sjedinjenih Američkih Država koje su na popis u četvrtak dodale 20 osoba i tvrtki, uključujući banke i oligarhe bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Podsjećaju da je jedan od glavnih problema Unije što odluke moraju jednoglasno podržati sve zemlje članice, od kojih su neke ovisne o ruskoj nafti i plinu ili s Moskvom imaju bliske trgovinske i poslovne veze.

Istodobno EU planira potpisati sporazum o pridruživanju s Ukrajinom,obećavajući bliže političke i trgovinske veze koje će Ukrajinu povezati s Europom i dovesti do gospodarskog rasta.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da EU također planira dovršiti slične sporazume s Moldavijom i Gruzijom koje bi trebali potpisati do lipnja.

Također, na summitu u Bruxellesu čelnici EU-a dogovorili su da će zatražiti od Europske komisije da pripremi procjenu mogućeg utjecaja širim gospodarskim sankcijama protiv Rusije, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare.

Također kazao je da bi EU mogla poslati promatračku misiju u Ukrajinu ukoliko Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ne uspije u svojoj misiji, javio je Reuters.

24. travanj 2024 06:51