Svijet
StoryEditor

Podržava li rast gospodarstva rekordne razine indeksa?

22. Svibanj 2013.

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer su nakon izjava dužnosnika američkog Feda splasnula strahovanja od ukidanja poticajnih monetarnih mjera.

Dow Jones ojačao je 52 boda, ili 0,34 posto, na 15.387 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 1.669 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 3.502 boda, najvišu razinu od listopada 2000. godine.

Posljednjih je tjedana najvažnije pitanje među ulagačima hoće li američka središnja banka smanjiti ili čak sasvim ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica kojima mjesečno na financijska tržišta ubrizgava 85 milijardi dolara svježeg, jeftinog novca.

Tim programima Fed potiče rast gospodarstva, a kako se ono počelo oporavljati, sve su veći izgledi da će središnja banka postupno početi smanjivati, a do kraja godine čak i ukinuti te mjere tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

No, to bi loše utjecalo na tržište kapitala jer su ti programi najvažniji pokretač snažnog rasta cijena dionica već dugo vremena.

Ulagače je jučer ponešto umirio William Dudley, predsjednik Fedove podružnice u New Yorku, kazavši da nije siguran hoće li središnja banka smanjiti ili povećati iznose za kupnju obveznica, s obzirom na nesigurne gospodarske izglede.

James Bullard, predsjednik Feda u St. Louisu, pozvao je, pak, Europsku središnju banku da uvede, po uzoru na Fed, programe kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi savladala recesiju u eurozoni.

-Ulagači se plaše da je došlo vrijeme kada će Fed početi ukidati poticajne mjere, posebice zbog rekordnih razina cijena dionica. No, ovo što smo čuli od dužnosnika središnje banke podržalo je tržište- kaže Rick Meckler, predsjednik fonda LibertyView Capital Management.

Ipak, na tržištu nije zavladala euforija jer se ulagači plaše korekcije cijena dionica nakon njihovog snažnog uspona od početka godine, s obzirom da nitko nije siguran podržava li rast gospodarstva rekordne razine burzovnih indeksa.

-Ovaj uspon je sve što se može postići politikom rekordno niskih kamatnih stopa. Ta bi se politika trebala pretočiti u ubrzanje rasta gospodarstva ili u rast prihoda i zarada kompanija i to je razlog tek blagog rasta cijena dionica- objašnjava Meckler.

Kako su burzovni indeksi od početka godine porasli oko 17 posto, ulagači se pitaju koliko još može potrajati trend uspona cijena.

Analitičari Goldman Sachsa nedavno su procijenili da bi na kraju godine S&P 500 indeks mogao iznositi 1.750 bodova, oko pet posto više nego što je sada. No, ima i analitičara koji smatraju da je taj indeks kratkoročno dosegnuo svoj ‘plafon‘.

Zbog toga su ulagači oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 6,15 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam od početka godine iznosi 6,34 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,71 posto, na 6.803 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 8.472 boda, novu najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 0,33 posto, na 4.036 bodova.

24. travanj 2024 16:45