Svijet
StoryEditor

Policija istražuje HSBC

19. Veljača 2015.
Piše:
liderhrt

Švicarska policija pokrenula je istragu i pretražila urede švicarske podružnice britanskog bankovnog diva HSBC-a u Ženevi zbog sumnje o mogućoj upletenosti u pranje novca

Istraga je pokrenuta desetak dana nakon što je banka, zbog dokumenata koje je medijima dostavio njezin nekadašnji zaposlenik Herve Falciani, priznala da je pomagala klijentima u izbjegavanju poreznih obveza, javlja HRT. Istraga bi mogla biti proširena na osobe osumnjičene za pranje novca, odnosno za sudjelovanje u takvim nezakonitim aktivnostima.

Među 203 zemlje i 106 tisuća klijenata koji su, prema istraživanju Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i medija, uz pomoć švicarskog HSBC-ovog ogranka u gotovo tri desetljeća utajili čak 100 milijardi dolara poreza našla se i Hrvatska, s 37 klijenata i procijenjenih 33 milijuna dolara.

HSBC se ispričao, a izvršni direktor švicarskog ogranka te banke Franco Morra rekao je prošlog tjedna da su zatvorili račune klijenata koji nisu ispunjavali njihove visoke standarde.

Osim u Švicarskoj banka se suočava s kriminalističkim istragama i u SAD-u, Francuskoj, Belgiji te Argentini, ali ne i u Velikoj Britaniji gdje joj je sjedište.

16. travanj 2024 17:04