Svijet
StoryEditor

Poljaci dali dozvole za Volkswagenovu tvornicu u roku od pola godine

19. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Njemački automobilski div Volkswagen dobio je sve potrebne dozvole za svoj novi projekt u Poljskoj. Riječ je o gradnji tvornice dostavnih vozila VW Crafter u gradu Wrześniji, u što će Volkswagen investirati 3,3 milijarde zlota (oko 780 milijuna eura).

U tvornici će se kad krene puna proizvodnja zaposliti 2300 radnika. Nijemci su plan za gradnju tvornice objavili u ožujku ove godine. Prema planu investitora gradnja će trajati 18 mjeseci. Proizvodnja bi trebala početi 2016. godine, a VW-ovi stručnjaci planiraju da će proizvoditi oko 85.000 vozila na godinu. Inače, Września ima oko 30.000 stanovnika. Grad je u središnjoj Poljskoj, pedeset kilometara istočno od Poznaňa, u kojem Volkswagen već proizvodi vozila iste namjene Caddy i T5.

Dosad Poljska, za razliku od primjerice Češke, Slovačke ili Rumunjske, nije bila poznata kao destinacija za razvoj automobilske industrije. Pitanje je zbog čega sad postaje poželjno mjesto za takve velike investicije, što Hrvatskoj nikako ne uspijeva. Uzmemo li u obzir da je od najave plana za gradnju tvornice u Poljskoj pa do dobivanje svih potrebnih dozvola za njezinu gradnju prošlo jedva šest mjeseci, odgovor se nekako sâm nameće.

19. travanj 2024 17:08