Svijet
StoryEditor

Poljska dobila 10 posto popusta na ruski plin

07. Studeni 2012.

Poljska državna tvrtka za plin PGNiG dogovorila se s ruskim plinskim koncernom Gazprom o popustu od 10 posto pri kupovini ruskog plina, izjavila je predsjednica uprave PGNiG-a Grazyna Piotrowska-Oliwa u utorak u Varšavi.

Rezultat pregovora s Gazpromom ‘dobar je znak da dugoročni plinski ugovori PGNiG-a ponovno postaju konkurentni naspram drugim europskim tržištima‘, rekla je Piotrowska-Oliwa, uz napomenu da će tvrtka dio ušteđevine na temelju popusta prepustiti krajnjim korisnicima.- Pouzdani partneri uvijek pronađu povoljno rješenje za obje strane - izjavio je predsjednik uprave Gazproma u priopćenju u povodu dogovora s poljskom tvrtkom. Dogovor se odnosi na prošlu i ovu godinu, što znači da će se brutto dobitak PGNiG-a povećati za od 607 do 728 milijuna eura, priopćila je tvrtka.

Cijena plina što ga PGNiG kupuje od Gazproma tajna je, kao i način na koji se ona utvrđuje. Prema navodima ruske novinske agencije Interfax, Poljska je prošle godine plaćala prosječno 420 američkih dolara za 1000 prostornih metara plina, što je više nego ijedna druga članica EU.PGNiG već godinama nastoji dobiti nižu cijenu, a prošle je godine pokušala to ostvariti i putem jednog suda u Švedskoj, što je očito navelo Gazprom da popusti.Poljska dobiva godišnje 10,2 milijardi prostornih metara plina na temelju takozvanog Jamalskog ugovora, koji istječe 2022.

18. travanj 2024 07:41