Svijet
StoryEditor

Porasla sklonost ulagača prema rizičnijim valutama

15. Rujan 2013.

Sigurnije valute, kao što su američki dolar i japanski jen, prošloga su tjedna na svjetskim tržištima oslabile jer su splasnula strahovanja od eskalacije sirijske krize, pa je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim valutama.

Tečaj eura ojačao je prošloga tjedna 0,8 posto, na 1,3290 dolara, a tijekom tjedna probio se, po prvi puta od kraja kolovoza, iznad razine od 1,33 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, pak, 1,1 posto, na 132,10 jena. Tijekom tjedna dosegnula je i 133,37 jena, najvišu razinu od polovice svibnja.

I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 0,2 posto, na 99,35 jena. U jednom je trenutku dosegnuo i 100,62 jena, najvišu razinu od polovice srpnja.

Kako američki i ruski diplomati pregovaraju o planu da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, splasnula su strahovanja od američkog vojnog napada na Siriju.

Popuštanje napetosti oko Sirije povećalo je, pak, sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su pali tečajevi dolara i jena, koji se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena i koji su prethodno jačali zbog straha od eskalacije sirijske krize.

Dolar se našao pod pritiskom i zbog slabijih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva. Promet od trgovine na malo prošlog je mjeseca u SAD-u porastao 0,2 posto, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 posto.

Američko gospodarstvo raste, no nedovoljno brzo da bi Fed značajnije smanjio poticajne monetarne mjere, kažu analitičari.

Zbog toga se očekuje da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, smanjiti za skromnih 10 milijardi, dok se još nedavno očekivao rez od 15 milijardi.

To je ulagače navelo na smanjenje pozicija u dolarima koje su nagomilali u očekivanju znatnijeg smanjenja poticaja.

"Očekuje se da će Fed idući tjedan smanjiti poticaje, no iznos za koji bi ih mogli smanjiti sve je tanji, i to pritišće dolar. Sada se očekuje smanjenje za skromnih 10 milijardi dolara, pa ulagači prilagođavaju svoje pozicije", kazao je Lutz Karpowitz, analitičar u Commerzbanku.

Međutim, euro nije zbog toga značajnije ojačao prema američkoj valuti jer se i sam našao pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo gospodarskih podataka iz eurozone.

Prema podacima Eurostata, u srpnju je u tom bloku industrijska proizvodnja pala oštrih 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 2,1 posto na godišnjoj razini.

To pokazuje da se gospodarstvo eurozone sporo oporavlja od recesije, te da će Europska središnja banka možda morati uvesti dodatne poticajne monetarne mjere.

Pažnju ulagača privukle su prošloga tjedna i špekulacije da će Bijela kuća idućega tjedna objaviti odluku o imenovanju Lawrenca Summersa za čelnika Feda. Tog bivšeg ministra financija smatra se manje sklonim snižavanju kamatnih stopa od Janet Yellen, također kandidatkinje za vodeću dužnost u Fedu. Mandat sadašnjeg čelnika Bena Bernankea istječe u siječnju iduće godine.

20. travanj 2024 00:56