Svijet
StoryEditor

Poruka britanskim bankama: uskoro više nećete biti ‘prevelike da bi propale‘

14. Svibanj 2014.

Britanske banke moraju se početi pripremati za financijsko okruženje u kojem više neće biti ‘prevelike da bi propale‘, poručio je u utorak zamjenik guvernera središnje britanke banke Jon Cunliffe.

Tijekom financijske krize od 2007. do 2009. godine država je u nekoliko britanskih banaka, koje su prevažne za financijski sustav da bi se dozvolila njihova propast, ubrizgala 65 milijardi funti poreznih obveznika.

Stoga Bank of England želi osigurati uvjete u kojima više niti jedna banka ne bi bila toliko važna da se ne bi mogao dozvoliti njezin bankrot, a da se ne izazove kaos na tržištu, kakav je nastao u rujnu 2009., kada je propao američki Lehman Brothers.

Govoreći na jednom skupu bankara, Cunliffe ih je upozorio da se, nakon što se uvedu nova pravila, likvidnost tržišta neće vratiti na razine od prije globalne financijske krize.

"Premija likvidnosti vjerojatno je prije krize bila preniska, a rizik likvidnosti podcijenjen. Tržišni sudionici morat će prepoznati ove promjene u strukturi tržišta i sukladno tome prilagoditi svoje bilance", rekao je Cunliffe.

Jedno od pravila bit će zahtjev bankama da kao osiguranje drže obveznice koje bi mogle koristiti za podršku u slučaju velikih gubitaka kapitala. Vrijednost tih obveznica trebala bi biti dovoljna da bi se održale ključne operacije, kao što je platni sustav, i tako spriječilo narušavanje financijske stabilnosti.

Ta, i druga nova pravila Bank of England kani uvesti do kraja ove godine.

Stvaranje uvjeta u kojima niti jedna banka više ne bi bila ‘prevelika da propadne‘ ključno je zbog toga da ubuduće porezni obveznici ne bi morali plaćati pogreške i rizične investicije bankara, ali i da bi se obnovilo povjerenje između regulatora tržišta, koje je narušeno kolapsom Lehman Brothersa.

24. travanj 2024 02:29