Svijet
StoryEditor

Postizanje ravnopravnosti žena je zadatak za 21. stoljeće

12. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

U New Yorku je završena godišnja konferencija inicijative pod nazivom Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost, koju su 2010. godine zajednički pokrenuli Svjetski sporazum Ujedinjenih naroda (UN Global Compact) i organizacija Ujedinjenih naroda Žene (UN Women), a na kojoj je glavna govornica bila Hillary Clinton

Na dvodnevnoj konferenciji održanoj 10. i 11. ožujka sudjelovalo je i izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja zastupa i provodi program Svjetskoga sporazuma Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj. U hrvatskome izaslanstvu bili su Ljerka Puljić, članica Nadzornoga odbora i savjetnica predsjednika Uprave Agrokora, Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska, Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i Nataša Novaković, savjetnica glavnoga direktora HUP-a.

Govoreći na godišnjoj konferenciji spomenute inicijative glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon istaknuo je da jačanje uloge i uključenosti žena mora biti najvažniji zadatak svih vlada i Ujedinjenih naroda, ali i svih članova društva. Pohvalio je pomake koje su tvrtke koje podržavaju inicijativu već postigle kad je riječ o većoj zastupljenosti i uključenosti žena, ali i pozvao na ulaganje još većih napora i širenje inicijative na još veći broj tvrtka.

Glavna govornica na konferenciji Hillary Clinton u svojemu je izlaganju zaključila da je u posljednjih 20 godina, koliko je prošlo od donošenja Platforme za akciju, koju je na UN-ovoj četvrtoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu prihvatilo svih 189 država članica, mnogo napravljeno u postizanju ravnopravnosti žena u društvu.

- Ali posao još uvijek nije završen. Puna uključenost žena i djevojaka ostaje velik i nedovršen posao za 21. stoljeće, poručila je bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton.

Posebno je naglasila ekonomsku važnost veće uključenosti žena navodeći primjer SAD-a.

- Kada bismo zaposlenost žena doveli na razinu na kojoj je zaposlenost muškaraca, to bi za naše gospodarstvo značilo porast od gotovo 10 posto. Podaci koji se odnose na druge zemlje pokazuju da bi i u njima taj porast bio znatan, istaknula je Hillary Clinton.

- I ovaj je skup još jednom potvrdio da se puna ravnopravnost žena u društvu može postići samo zajedničkim djelovanjem poslovnog i civilnog sektora te vlada. Veća uključenost žena u tržište rada kao i njihova ravnopravnija zastupljenost u upravljanju nikako nije interes samo žena i ne može počivati samo na inicijativama koje pokreću same žene. To je apsolutno i interes muškaraca i cijeloga društva jer brojni dokazi govore u prilog tome da veća uključenost žena omogućava ekonomski napredak ne samo žena i njihovih obitelji,  ne samo pojedinih kompanija već i nacionalnih ekonomija, izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Inicijativa Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost usmjerena je stvaranju uvjeta za ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, na tržištu i na radnome mjestu putem suradnje poslovnoga sektora, udruga civilnoga društva, međunarodnih organizacija i vlada. Inicijativa se uz ostalo zalaže za veću zastupljenost žena na visokim upravljačkim položajima te promiče važnost obrazovanja, usavršavanja i profesionalnoga razvoja žena.

26. travanj 2024 21:53