Svijet
StoryEditor

Poticajne mjere u Kini ulagačima ulijevaju nadu

22. Svibanj 2012.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući prekidu pada burzovnih indeksa na Wall Streetu i nadi ulagača da će Kina uvesti nove mjere za poticanje rasta gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,00 sati bio u plusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,9 i 1,7 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 8,00 sati u plusu 1,4 posto, porastavši drugi dan zaredom, nakon što je u petak zaronio na najnižu razinu u ovoj godini. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, čime je prekinut niz od šest dana neprestanih gubitaka. Pozitivno na tržište djeluje i nada u nove poticajne mjere u Kini. Tamošnji mediji pišu da će vlasti povećati investicije u infrastrukturne projekte kako bi ubrzale rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Kako je Kina vodeći svjetski potrošač sirovina, te su vijesti potaknule rast njihovih cijena, što je pogodovalo dionicama u rudarskom sektoru, koje su, zajedno s tehnološkim, jutros među najvećim dobitnicama.  Ulagači se nadaju da će uskoro i dužnosnici eurozone predložiti nove mjere za suzbijanje dužničke krize, koje se ne bi oslanjale samo na proračunsku štednju, nego i na poticanje rasta gospodarstava.

- Priča o rastu je zgodna. No, otvara se pitanje tko će plaćati račune. Sve dok to ne bude jasnije, magla iz eurozone neće nestati, kaže Katsunori Kitakura, direktor u Sumitomo Mitsui Trust banci.  Na valutnim se tržištima, pak, nakon oštrog pada u posljednja tri tjedna, euro stabilizirao. Jutros se njegov tečaj kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,2790 dolara.U odnosu na japansku valutu, cijena eura ojačala je s jučerašnjih 101,25 na 101,65 jena.I dolar je ponešto ojačao u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao sa 79,18 na 79,45 jena. Nakon što je jučer porasla za 1,1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku ojačala daljnjih 10-ak centi, na 92,65 dolara po barelu.

25. travanj 2024 02:08