Svijet
StoryEditor

Potražnja u Sjevernoj Europi digla dobit Ryanaira

28. Siječanj 2013.

- Irski niskotarifni zračni prijevoznik Ryanair povisio je u ponedjeljak prognozu cjelogodišnje dobiti zahvaljujući jakoj potražnji u sjevernoj Europi koja je rezultirala dramatičnim povećanjem prosječne cijene karata u posljednja tri mjeseca 2012.

Najveći europski niskotarifni avioprijevoznik sa sjedištem u Dublinu povisio je prognozu dobiti u godini do kraja ožujka na 540 milijuna eura, u odnosu na ranije očekivani raspon od 490 i 520 milijuna eura.

-Bilježili smo snažnu potražnju u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Skandinaviji i to se izravno prelilo u našu dobit- kazao je glavni operativni direktor Michael Cawley.

Snažna potražnja uoči Božića i veliki skok rezervacija podigli su cijene karata u sjevernoj Europi osjetno više no što smo prognozirali, naglasio je.

U južnoj Europi prodaja nije imala tako dobre rezultate a posebno je slaba bila Španjolska. U Italiji je prodaja stagnirala, priopćio je Cawley.

Povećanje cijene karata za osam posto u prosjeku donijelo je kompaniji dobit od 18 milijuna eura u tradicionalno slabom tromjesečju do kraja prosinca. Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali gubitak od pet milijuna eura.

Poskupljenje karata osjetno je nadmašilo očekivanja analitičara koji su očekivali rast cijena za tri posto.

U tromjesečju do ožujka cijene će rasti sporije, napominje Cayley. Prihodi su u promatranom razdoblju poskočili 15 posto, na 969 milijuna eura.

Ryanair je uspio privući klijente tradicionalnih prijevoznika koji su smanjili kapacitete zbog sporog gospodarskog rasta u Europi i visokih troškova goriva.

26. travanj 2024 20:35