Svijet
StoryEditor

Povratak Irana na svjetsko tržište spustio cijene nafte

14. Srpanj 2015.

Cijene nafte ponovo su u utorak oštro pale na međunarodnim tržištima nakon što su Iran i šest svjetskih sila postigli sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji će omogućiti ublažavanje sankcija Teheranu i postupno povećanje iranskog naftnog izvoza.

Iran i zapadne sile postigli su sinoć konačni okvirni sporazum o spornom iranskom nuklearnom programu koji uključuje ograničenja za sam program i uzvratno ukidanje sankcija SAD-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda Iranu. Zbog sankcija je iranski izvoz gotovo prepolovljen, na nešto više od milijun barela dnevno. Detalji sporazuma vezani za ublažavanje sankcija u segmentu trgovanja naftom zasada nisu poznati.

Analitičari procjenjuju da će nakon ublažavanja sankcija Teheranu trebati više mjeseci da u potpunosti obnovi izvozne kapacitete.

- Unatoč povijesnom sporazumu iranska nafta neće se odmah vratiti na tržište, ne prije iduće godine, najvjerojatnije u drugoj polovini 2016., procjenjuje Amrita Sen iz londonske savjetodavne tvrtke Energy Aspects.

- Sankcije su osakatile iransku proizvodnju, prepolovivši izvoz nafte i značajno ograničivši nove razvojne projekte, potvrđuje londonski odvjetnik specijaliziran za sankcije Sarosh Zaiwalla.

Neki pak analitičari upozoravaju da će – s obzirom na višak ponude u odnosu na potražnju od 2,5 milijuna barela dnevno – čak i skromno povećanje iranskog izvoza u početnoj fazi biti dovoljno da još više spusti cijene nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela oko podneva pala 1,15 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,70 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, od 51,15 dolara. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 55,28 dolara, što znači da je pala za 71 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

19. travanj 2024 22:54