Svijet
StoryEditor

Predsjednik ECB-a neće prisustvovati Fedovom godišnjem skupu

28. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi neće prisustvovati godišnjem neformalnom sastanku dužnosnika središnjih banaka iz cijelog svijeta koji će krajem tjedna biti održan u SAD-u u organizaciji američkog Feda.

Očekivalo se da će Draghi održati govor u Jackson Holeu u američkoj saveznoj državi Wyoming, ali se taj godišnji skup vremenski poklopio s ECB-ovim pripremama detalja planirane kupovine državnih obveznica radi rješavanja dužničke krize u eurozoni. Dužnosnik ECB-a Joerg Asmussen istaknuo je u ponedjeljak da dužnosnici banaka još dorađuju operativne i tehničke detalje plana koji je usmjeren na snižavanje troškova zaduživanja Španjolske i Italije.

Upitan je li točno da je Draghi odustao od sudjelovanja na skupu u Jackson Holeu, glasnogovornik ECB–a je rekao: To je točno. Narednih dana čeka ga jako puno posla. U Jackson Hole neće doputovati nijedan od šest članova izvršnog odbora ECB-a, jezgre šireg 23-članog Upravnog vijeća. Iz njemačke središnje banke poručili su pak da guverner Jens Weidmann putuje u SAD.ECB je izložen pritisku da preuzme značajniju ulogu u borbi protiv krize u eurozoni, paralelno pregovorima vlada o uklanjanju pravnih i političkih prepreka kako bi se koordinirao dugoročniji odgovor na krizu. Njemački Bundesbank želi pak ograničiti opseg ECB-ovih mjera.

19. travanj 2024 09:31