Svijet
StoryEditor

‘Preskakanje plaćanja rate kredita nije opcija za Grčku‘

17. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Christine Lagarde iz Međunarodnog monetarnog fonda je upozorila kako Grčkoj ni u kojem scenariju neće biti dopušteno preskakanje plaćanja rate duga.

- Nikada nam neka razvijena ekonomija nije uputila molbu za odgođenim plaćanjem. Također se nadam da to neće biti slučaj s Grčkom. Ja osobno nikada ne bih podržala takav prijedlog. – izjavila je Lagarde.

Grčki čelnici su kreditorima početkom travnja najavili kako će možda ostati bez novca i biti prisiljeni preskočiti plaćanje rate duga. Na koncu je Grčka MMF-u ipak uplatila 460 milijuna eura. O opasnosti ‘pada‘ Grčke raspravljalo se na sastanku MMF-a i Svjetske banke prošlog tjedna u Washingtonu. Grčki ministar financija Varoufakis je nakon sastanka izrazio želju da se pronađe kompromis koji bi oživio grčku ekonomiju. Naglasio je i kako se Grčka ne ‘igra‘ s izlaskom i eurozone te kako nije bilo razgovora o tome što bi se dogodilo ukoliko Grčka preskoči plaćanje.

Grčki raspored rata kredita je prilično gust. Sljedeća rata, koja iznosi 767 milijuna eura, trebala bi biti uplaćena 12. svibnja. Nakon toga, 5. lipnja, slijedi rata u iznosu od 307 milijuna eura, a 12. lipnja dodatnih 345 milijuna eura.

Izjavio je i kako su reforme ‘hitne i opsežne‘, ali kako Grčka neće pristati na dogovor koji će zemlju zatvoriti u krug ovisnosti. Grčka također neće prihvatiti opcije privatizacije:

- Prihvatit ćemo kompromise kako bismo došli do što bržeg rješenja situacije, ali nećemo se kompromitirati. – objašnjava Varoufakis.

Grčka još nije sastavila potpunu listu reformi koju Europska unija zahtijeva.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je u intervjuu za Bloomberg izjavio kako je sad sve na Ciprasovoj vladi, odnosno kako ona mora provesti reforme nužne za ‘otključavanje‘ pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura. Ipak, izrazio je optimizam da će problem biti riješen do kraja mjeseca.

Osim međunarodnog pritiska, Grčka se suočava i s pritiskom na domaćem terenu. U srijedu se na glavnom trgu u Ateni odvio prosvjed četiri tisuće rudara i njihovih obitelji. Ankete pokazuju kako Siriza i dalje ima prednost nad opozicijom, ali se većina Grka suprotstavlja mjerama štednje koje Europska unija zahtijeva od Grčke.

08. svibanj 2024 23:16