Svijet
StoryEditor

Presuda dokinula ‘lažno samozapošljavanje‘, vozačima Ubera priznat status radnika u UK

28. Listopad 2016.

Oko 40,000 vozača Ubera u Ujedinjenom Kraljevstvu je osiguralo temeljna radnička prava i poslodavac ih više ne može tretirati kao ‘samozaposlene‘, javlja BBC. Nezavisni suradnik ili zaposlenik? Započeo je spor Ubera i vozača u UK

Presuda londonskog suda znači da vozači imaju pravo na plaćeni godišnji, plaćenu radnu stanku i isplatu minimalne nacionalne plaće. Sindikat GMB je odluku nazvao "monumentalnom pobjedom" za vozače Ubera u Engleskoj i Walesu.

- Ovo je monumentalna pobjeda koja će imati velik pozitivan utjecaj na vozače Ubera i na tisuće drugih u drugim industrijama koje su prepune lažnog samozapošljavanja – izjavila je direktorica GMB-a, Maria Ludkin.

Nezavisni suradnik ili zaposlenik? Nastavlja se spor vozača i Ubera u Americi

Slično je gledište iznio i Nigel Mackay iz odvjetničke tvrtke Leigh Day koja zastupa interese dvojice vozača u sporu.

- Ova presuda priznaje doprinos vozača Ubera uspjehu tvrtke i potvrđuje da oni nisu samozaposleni, već da rade za Uber kao dio biznisa kompanije. Ovo je prijelomna odluka. Ona neće utjecati samo na tisuće vozača Ubera, već i na sve radnike u takozvanoj ‘gig-ekonomiji‘ (gig; engl. privremeni posao s nesigurnom budućnošću) koje poslodavci pogrešno klasificiraju kao samozaposlene da bi im uskratili pripadajuća prava.

Očekuje se da će Uber nastaviti sa sporom i pokušati osporiti današnju presudu.

25. travanj 2024 08:47