18. srpanj 2012.

Previše brendova po nerazumnim cijenama

Situacija u europskoj automobilskoj industriji i dalje će biti iznimno teška te se može se očekivati daljnje zatvaranje tamošnjih tvornica, upozorio je čelnik odjela za analizu tržišta automobila u banci Credit Suisse, a prenose inozemni mediji.

Zbog žestoke konkurencije na europskom tržištu automobila trenutno je gotovo 60 posto ukupno prodanih automobila u Europi prodano uz gubitak, kazao je Arndt Ellinghorst u utorak u razgovoru za američku televizijsku postaju CNBC.

"U Europi ima previše brendova koji konkuriraju na tržištu po nerazumnim cijenama", dodao je. Taj stručnjak za automobilski sektor kazao je da je smanjenje kapaciteta samo dio mjera kojima bi se mogli riješiti problemi u europskoj automobilskoj industriji. Poziva Europsku uniju da uspostavi poseban europski plan za potrebe koordinacije restrukturiranja čitave europske automobilske industrije.

Ellinghorst predlaže europskim političarima da pogledaju na koji se način američka autoindustrija uspjela oporaviti, nakon što su tamošnji automobilski divovi General Motors i Chrysler prije tri godine podnijeli zahtjeve za pokretanje stečaja.

Vlada američkog predsjednika Baracka Obame tada je odlučila priskočiti u pomoć, a bolno restrukturiranje i reorganizaciju financirala je zajmovima koje su omogućili američki i kanadski porezni obveznici. Restrukturiranje je uklonilo četvrtinu proizvodnih kapaciteta u američkoj automobilskoj industriji, no omogućilo je ponovnu profitabilnost sektora na nižim razinama, kazao je automobilski stručnjak.

Prošli tjedan u Europi je negativno odjeknula vijest da francuski div automobilske industrije Peugeot Citroen planira zatvoriti tvornicu nedaleko Pariza i ukinuti ukupno 8.000 radnih mjesta u svojim tvornicama u Francuskoj.

Izvršni direktor Philippe Varin izjavio je u utorak da ne bi bio iznenađen da ostali europski proizvođači srežu kapacitete nakon što je PSA Peugeot Citroen odlučio zatvoriti tvornicu nedaleko Pariza, objavio je francuski list Le Monde.

"Problem prekapacitiranosti ne brine samo nas. Ne bi me iznenadilo da drugi donesu odluku te vrste", kazao je Varin. Francuska vlada sprema se 25. srpnja predstaviti planove o pomoći tamošnjoj automobilskoj industriji koji bi trebali uključiti mjere za poticanje prodaje automobila.