Svijet
StoryEditor

Prijeti li recesija i Rusiji?

26. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Cijena nafte pala je na najnižu cijenu u posljednje dvije godine, a smirenje sukoba s Ukrajinom teško će biti dovoljno da zaustavi pad ruske ekonomije. Recesija ozbiljno prijeti Rusiji, čiji BDP je prošle godine iznosio 3.461 bilijuna američkih dolara, tvrde istraživanja portala Bloomberg.

Kako bi se Rusija spasila od predviđene recesije, Urals, mješavina nafte i njihov glavni izvozni proizvod , trebao bi se moći prodavati za 100 dolara po barelu. Pad u cijenama ulja uzeo je danak njihovoj ekonomiji, a kako se zemlja bori s nametnutim sankcijama, državne financije se prekomjerno troše.

- I ako se cijena nafte bude vratila na zadovoljavajuću brojku, ruska ekonomija će i dalje imati velike probleme. Ruke čelnih ljudi u Moskvi su vezane, budžet je već pri izdisaju, a banke kojima treba financijska pomoć, mogli bi do kraja potrošiti njihove resurse – smatra Wolf-Fabian Hungerland, ekonomist Berneberg banke iz Hamburga.

Rusija bi mogla pasti u recesiju, čak i s cijenom Urala od 110 dolara po barelu, ukoliko ruski korisnici kredita nastave biti isključeni iz globalnog tržišta. Ruski budžet za sljedeću godinu organiziran je prema projiciranoj cijeni za 96 dolara po barelu, a prema procjenama 27 uglednih ekonomista, šanse za recesiju su 65 posto, što je za pet posto više nego protekli mjesec.

06. svibanj 2024 01:03