Svijet
StoryEditor

Primirje između skupina iz Gaze i Izraela moguće danas ili sutra

18. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Izrael već peti dan nastavlja raketirati Gazu. Izraelci imaju za cilj uništiti još stotine meta u Gazi u pokušaju da zaustave raketne napade na svoj teritorij.

Prema izvješću BBC-a, oko 2 sata po lokalnom vremenu Gazu je potresao niz eksplozija. Projektili su ispaljeni s izraelskih ratnih brodova te iz zraka, javio je i France presse. Pogođena je i zgrada u kojoj je sjediše Hamasove televizije Al-Kuds. Ozlijeđeno je šest palestinskih novinara.

Urušena zgrada i deset mrtvih, od toga šestero djece, posljedice su najsmrtonosnije rakete danas ispaljene na Gazu. Bombardirane su i dvije zgrade medijskih agencija. Gađane su antene kojima se navodno služio Hamas. No stradalo je osam novinara. Mete su isključivo teroristi i njihova uporišta, tvrdi Jeruzalem. No u gusto naseljenoj Gazi, znaju svi, žrtve su civili. U pet dana poginulo je 57 osoba. Izraelci su zatvorili sve prilaze Gazi i cijelu zonu proglasili vojnim područjem. Operacija, u koju se uključila i ratna mornarica, trajat će dok Hamas ne bude molio za milost, poručuju iz Jeruzalema.

Najžešći izraelski napadi u posljednje četiri godine počeli su ciljanom likvidacijom zapovjednika vojnog krila Hamasa. A palestinski odgovor, raketiranje Tel Aviva i Jeruzalema, iako nije bilo žrtava, smatra se najvećom eskalacijom sukoba koji prijeti širenjem i izvan izraelsko-palestinskih granica. Neke od palestinskih raketa koje su iz pojasa Gaze posljednjih dana ispaljene na Izrael nisu imale bojne glave, koje su im uklonjene kako bi imale dulji domet i uzbunile stanovništvo na većem području, rekao je izvor iz izraelskih službi sigurnosti.

Primirje između naoružanih skupina iz Gaze i Izraela moguće je danas ili sutra, rekao je jedan visoki palestinski dužnosnik u Gazi, prenosi AFP. Te je izjave potvrdio jedan egipatski izvor koji je otkrio da Egipat od zore nastavlja intenzivne sastanke i kontakte sa svim stranama radi postizanja što bržeg prekida vatre. Izvor je naveo da je u Kairu održano nekoliko sastanaka palestinskih frakcija s vođom Hamasa Haledom Mešalom te vođom Islamskog džihada Ramadanom Šalahom.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je izjavio da je Izrael spreman razmotriti primirje pod uvjetom da sve palestinske oružane skupine iz Gaze prekinu raketnu paljbu. Naš jedini uvjet za primirje je da sve terorističke skupine u Gazi prekinu paljbu, rekao je Lieberman prije razgovora s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom, koji je u posjetu Jeruzalemu.

Kad prekinu ispaljivanje, bit ćemo spremni razmotriti prijedlog primirja francuskog ministra vanjskih poslova. Rat treba i mora biti izbjegnut. Francuski predsjednik Francois Hollande je tražio od mene da dođem jer je situacija hitna, rekao je Fabius novinarima, koji ga prate u Izraelu i na palestinskim područjima.Inzistiramo na hitnosti i nužnosti prekida vatre, rekao je francuski šef diplomacije.

25. travanj 2024 00:38