Svijet
StoryEditor

Prisluškuje se (i) srpski državni vrh

02. Studeni 2012.
Piše:
liderhrt

Srbijanski premijer i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić ocijenio je nedopustivim prisluškivanje predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade i ministra obrane Aleksandra Vučića. Najavio je istragu i smjene u MUP-u. Istragu će pokrenuti parlamentarni Odbor za nadzor službi sigurnosti.

Dačić je opovrgnuo spekulacije da prisluškivanje državnog vrha ima bilo kakve veze s njim kao ministrom policije. Ima veze s policijom, jer ne postoji jasan sustav nadzora i kontrole akcija, rekao je Dačić za TV Prva i istaknuo kako je prema njegovim informacijama, uprava kriminalističke policije tražila izliste ne znajući da je riječ o telefonu Aleksandra Vučića.

Naime, kasno sinoć RTS je objavio informaciju kako je Sigurnosno-informativna agencija (BIA) obavijestila potpredsjednika Vlade i ministra obrane Aleksandra Vučića da je prije tri dana dio Ministarstva unutarnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon, a da predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prisluškuju dulje vrijeme.

Pozivajući se na izvor blizak vladi RTS javlja da je nalog izdan po zahtjevu interesnih skupina, uz pomoć nekoga iz vrha policije. Zbog uznimirenosti, Aleksandru Vučiću je pojačano osiguranje, a Tužiteljstvo je već pokrenulo istragu. Mi smo upali u ‘zmijsko gnijezdo‘, među ljude koji koriste visoke funkcije da bi gospodarili životima, među ljude koji su se drznuli prisluškivati najprije mene, pa onda i Aleksandra Vučića. To će se morati istražiti do kraja, izjavio je Nikolić.

 Prisluškivanja u Srbiji nehotice otkrio i Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), istražujući stanje radarskog sustava za obranu od tuče. Navodno je na 16 kontroliranih objekata otkriveno je oko 430 antenskih i drugih komunikacijskih uređaja nepoznatih vlasnika i nejasnog podrijetla. Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za izvanredne situacije Srbije Branko Jovanović izjavio je da ne zna ništa o spornim antenama te da ga nitko nije izvjestio o ilegalno postavljenoj komunikacijskoj opremi.

05. svibanj 2024 11:36