Korona i biznis
11. kolovoz 2016.

Pristup jedinstvenom europskom tržištu vrijedi oko 4 posto britanskog BDP-a

lider.media
lider.media

Zadržavanje članstva u jedinstvenom europskom tržištu i nakon izlaska Britanije iz Europske unije moglo bi biti vrijedno četiri posto britanskog BDP-a, izračunao je Institut za fiskalne studije (IFS). Britanija tek treba početi službene razgovore s EU o budućim odnosima, čija će ključna točka svakako biti očuvanje pristupa jedinstvenom europskom tržištu, posebno za sektor financijskih usluga.

Čelnici EU ističu, pak, da u zamjenu za puni pristup jedinstvenom tržištu London mora osigurati građanima zemalja EU pravo na život i rad u Britaniji, što mnoge pristaše izlaska Britanije iz Unije smatraju prevelikim ustupkom.

Ekonomske perspektive

U usporedbi samo sa članstvom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), zadržavanje članstva u jedinstvenom europskom tržištu u sklopu Europskog ekonomskog područja (EEA) moglo bi biti vrijedno četiri posto BDP-a, pokazuje najnovije istraživanje uglednog ekonomskog instituta.

"Gledano iz ekonomske perspektive, i dalje smo suočeni s jako važnim odlukama kada je riječ o našim budućim odnosima s EU. Velika je razlika između ‘pristupa‘ i ‘članstva u jedinstvenom tržištu‘", upozorio je istraživač IFS-a i autor istraživanja Ian Mitchell.

"Članstvo će vjerojatno uključivati značajne ekonomske prednosti, posebno za trgovinu uslugama. No, izvan EU članstvo u jedinstvenom tržištu uključuje i cijenu prihvaćanja buduće regulative kreirane u Uniji bez sudjelovanja Velike Britanije. To bi moglo biti ozbiljno problematično za pojedine dijelove sektora financijskih usluga", upozorava Mitchell.

Brexit znači ubrzane reforme u EU-u, a to je dobra vijest za budućnost

Pristup jedinstvenom tržištu "doslovno kao pojam ne znači ništa", objašnjavaju u IFS-u, budući da sve članice WTO-a mogu izvoziti u EU. Članstvo pak uključuje spuštanje necarinskih prepreka, poput regulatornih ograničenja, kakvo ne jamči nijedan postojeći trgovinski sporazum ni carinska unija, napominju u institutu.

Ministar financija Philip Hammond kazao je prošlog mjeseca da će Britanija slijedom referendumske odluke o istupanju iz EU istupiti i iz jedinstvenog tržišta. Dodao je ipak da London mora osigurati pristup tom tržištu za industriju financijskih usluga.

Neki su odvjetnici u londonskim financijskim krugovima kazali da bi banke mogle osigurati pristup jedinstvenom europskom tržištu tako što Bruxellesu dokažu da ispunjavaju zakonske obveze "ekvivalentne" onima u EU. Kritičari pak uzvraćaju da tu "ekvivalentnost" mora verificirati EU.

Dvosmjerna ulica

Lobisti financijskog sektora odnedavno tvrde i da je pristup dvosmjerna ulica i da će velike kompanije na kontinentu teško moći bez pristupa britanskom sektoru financijskih usluga.

U IFS-u pak napominju i da će bez takozvanih "pasoša" koji potvrđuju članstvo u europskom jedinstvenom tržištu i omogućuju kompanijama za financijske usluge u Londonu da posluju u Europi značajan dio aktivnosti vezane za EU razmotriti selidbu iz Britanije.

Počeo je egzodus bankara iz Ujedinjenog Kraljevstva

"Sve ispod razine stvarne pripadnosti jedinstvenom tržištu značilo bi gubitak dozvola za poslovanje i takve će tvrtke vjerojatno morati imati podružnicu u EU da bi mogle pružati usluge klijentima u EU", stoji u istraživanju IFS-a.

"Bez članstva... Britanija će vjerojatno ostati bez ekonomskih aktivnosti i radnih mjesta visoke vrijednosti", dodaje se.

U srijedu je izvršni direktor M&G-a, britanskog ogranka za upravljanje imovinom američkog osiguravatelja Prudentiala, kazao da su njihove alternativne lokacije u Europi Dublin i Luxembourg.