Svijet
StoryEditor

Pritisak na središnje banke je prevelik?

25. Siječanj 2013.

Središnje banke izložene su prevelikom pritisku da poduzmu mjere kako bi poduprle rast i oslabile domaće valute, upozorio je u Davosu čelnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Bliži se trenutak u kojem bi štetne posljedice tiskanja novca koje su pokrenule brojne središnje banke širom svijeta mogle nadmašiti blagotvorne učinke takvih mjera, naglasio je u četvrtak u razgovoru za Reuters Insider televiziju izvršni direktor BIS-a Jaime Caruana.

Upitan da komentira pritisak nove vlade u Tokiju na središnju banku da proširi program kupovine imovine kako bi izvukla japansko gospodarstvo iz recesije i dokončala pad cijena, Caruana je odgovorio da bi vlade trebale više razmišljati o tome što same mogu učiniti.

-Uvijek je prisutan rizik pretjeranog opterećivanja središnjih banaka. Pritisak je možda prevelik kada raspravljamo o rastu; vjerojatno bi se pozornost trebala usredotočiti na produktivnost, konkurentnost, učešće u tržištu rada. Malo se pretjeruje u fokusu na središnje banke- kazao je.

Mjere središnjih banaka poput snižavanja ključnih kamatnih stopa mogu tek osigurati vladama nešto više vremena da same poduzmu korake kako bi provele strukturne ekonomske reforme, pojasnio je Caruana.

Na pitanje zabrinjavaju li ga mjere koje središnje banke poduzimaju kako bi oslabile valute i prijetnja rata valutnim tečajevima, čelnik BIS-a naglasio je da vlasti moraju nedvosmisleno objasniti razloge svojih poteza.

-Ako to učine, vjerojatno će dio strahova od valutnih ratova biti minimaliziran. Središnje banke poduzimaju puno mjera ali ne vjerujem da je to njihov motiv- kazao je.

19. travanj 2024 07:55