Svijet
StoryEditor

Problemi Njemačke i Francuske zbog vala hladnoće

06. Travanj 2012.

Povećani uvoz energije zbog vala hladnoće potaknuo je skok francuskog trgovinskog manjka u veljači za gotovo 15 posto, na 6,4 milijarde eura, pokazali su u petak objavljeni podaci carinske uprave. Njemačka se pak industrijska proizvodnja smanjila u veljači nakon što je val hladnoće uzrokovao oštar pad u građevinskom sektoru.

- Uvoz je u veljači povećan dijelom zbog kupovina energenata povezano s valom hladnoće, zbog čega je deficit poskočio na 6,398 milijardi eura, s 5,593 milijarde u siječnju - objavila je francsuka carinska uprava u priopćenju. Ujedno su tri rafinerije bile zatvorene zbog radova na održavanju, što je dodatno povećalo uvoz, primjećuju u upravi. Uvoz je tako u veljači porastao na 43,6 milijardi eura, a izvoz na 37,2 milijarde eura.

U Njemačkoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala u veljači za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je porasla za revidiranih 1,2 posto, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva. Neuobičajeno oštra hladnoća uzrokovala je 17,1-postotni pad proizvodnje u građevinskom sektoru dok su u ostatku industrije pad bio osjetno blaži i iznosio je samo 0,4 posto. Značajnije smanjenje, za 2,1 posto, zabilježeno je samo u sektoru potrošačkih roba. U ministarstvu ističu da su vremenski faktori znatno utjecali na proizvodnju u industrijskom sektoru, uzrokujući ponajprije oštro smanjenje aktivnosti u građevinskom sektoru. Očekuju ipak da će s početkom proljeća brzo nadokaditi propušteno.

19. travanj 2024 01:19