Svijet
StoryEditor

‘Propisi o tržišnom natjecanju glupi su i zastarjeli‘

26. Listopad 2013.

Francuski ministar industrije Arnaud Montebourg oštro je kritizirao propise Europske unije o tržišnom natjecanju i državnoj pomoći, ocijenivši ih ‘glupima‘ i zastarjelima i stoga štetnima za razvoj gospodarstva.

Aktualni propisi za zaštitu tržišnog natjecanja kontraproduktivni su jer sprečavaju stvaranje europskih industrijskih šampiona, istaknuo je Montebourg u ekskluzivnom razgovoru za europski informativni portal EurActiv. Moramo nadići te zastarjele propise jer ne korespondiraju s globalnim gospodarstvom, poručio je. 

 - Suzbijanjem državne pomoći Europa je utrla put balkanizaciji svojih kompanija. Takva je politika bila glupa i kontraproduktivna - istaknuo je. Takvu je ocjenu Montebourg potkrijepio primjerom Kine i SAD-a koji se ne ustručavaju poduprijeti svoje kompanije i zalažu se za državnu intervenciju u gospodarskim pitanjima. Podsjetio je pritom da su za vrijeme krize u eurozoni vlade ubrizgale u bankovni sektor 500 milijardi eura dok industrija ‘nije dobila ništa. EU je po njemu primijenio pogrešan recept za izlazak iz krize. 

 - Fiskalne i monetarne politike Europske komisije su katastrofalne. Povećanje poreza i čekanje da kriza prođe nikad nije funkcioniralo - tvrdi francuski ministar. Predlaže da se umjesto toga gospodarske aktivnosti u Europi potaknu instrumentima monetarne politike. Tako zagovara niži tečaj eura kako bi se podupro izvoz i pokrenula industrija.

20. travanj 2024 14:38