Svijet
StoryEditor

Proračunski deficit eurozone nadomak najviše dopuštene razine

03. Veljača 2014.

Sezonski prilagođen proračunski deficit u 28 članica Europske unije u prosjeku je ostao gotovo nepromijenjen u trećem tromjesečju 2013. odnosu na prethodna tri mjeseca dok je u eurozoni kliznuo nadomak najviše dopuštene razine određene maastriškim ugovorom.

Tako je u EU28 prosječni sezonski prilagođen proračunski deficit u trećem prošlogodišnjem tromjesečju iznosio 3,5 posto BDP-a, u odnosu na 3,4 posto koliko je iznosio u prethodna tri mjeseca. U trećem tromjesečju 2012. iznosio je 4,0 posto, pokazuju najnoviji podaci europskog statističkog ureda.

Eurostat je danas prvi puta objavio kalendarski i sezonski prilagođene tromjesečne podatke o deficitu, prihodima i rashodima u EU28 i eurozoni, koji bi trebali ocrtavati kratkoročne trendove i dopuniti godišnje podatke.

Na razini 17-člane eurozone prosječni sezonski prilagođen proračunski manjak spustio se u trećem tromjesečju 2013. na 3,1 posto BDP-a, s 3,3 posto koliko je iznosio u drugom tromjesečju. Prema podacima Eurostata, to je najmanji manjak od trećeg tromjesečja 2008. kada je iznosio 2,2 posto BDP-a.

U trećem tromjesečju 2012. iznosio je 3,7 posto BDP-a, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

Na razini EU28 gotovo nepromijenjeni prosječni deficit u trećem tromjesečju ocrtava identičnu situaciju na strani proračunskih rashoda koji su iznosili 49,3 posto BDP-a. Prihodi su pak blago oslabili, na 45,8 posto BDP-a, sa 46 posto BDP-a u drugom tromjesečju.

U eurozoni je smanjeni deficit rezultat rasta proračunskih prihoda na 47,1 posto BDP-a, s 46,9 posto BDP-a u razdoblju od travnja do lipnja, dok su ukupni rashodi ostali stabilni na 50,2 posto BDP-a.

Eurozona se polako oporavlja od najgore recesije od uvođenja jedinstvene europske valute 1999., uzrokovane dužničkom krizom.

Oštro smanjenje proračunskih manjkova država članica dio je plana koji bi trebao polučiti dugoročnu održivost javnih financija i vratiti povjerenje tržišta u državne obveznice članica eurozone.

19. travanj 2024 14:26