Svijet
StoryEditor

Prosvjednici pokušali ući u sjedište NATO-a

01. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Petstotinjak protivnika NATO-a neuspješno je pokušavalo ući u prostor ispred sjedišta Sjevernoatlantskog saveza u Bruxellesu oko kojega je bio raspoređen velik broj policajaca. Uhićeno je dosta osoba.

U manjim skupinama od desetak ljudi prosvjednici su prošli preko polja iza NATO-ova sjedišta na sjeveru belgijske prijestolnice pokušavajući preskočiti zaštitnu ogradu.Manji broj prosvjednika uspio je probiti prvi policijski kordon i preskočiti ogradu, ne oko samog NATO-ova sjedišta, već oko stožera belgijske vojske koja graniči s prostorom na kojemu su NATO-ove zgrade. Policajci na konjima jurišali su na prosvjednike, a njihovi su kolege uhitili dvjestotinjak osoba, izvijestila je agencija France Presse.

Prosvjede, koji su nastavljeni poslijepodne, organizirala je belgijska organizacija Akcija za mir kako bi, dva mjeseca prije NATO-ova summita u Chicagu, upozorila na to da je Savez, kako ističu, prijetnja miru u svijetu.- Mi činimo prekršaj kako bismo upozorili na mnogo veći zločin, rekao je glasnogovornik organizacije Benoit Calvi. Ne želimo proturaketne štitove, NATO-ove intervencije u Libiji i u Afganistanu ni ilegalne atomske bombe u našoj zemlji - dodao je. Vojni savez koji intervenira u cijelome svijetu i posjeduje nuklearno oružje prijetnja je miru u svijetu, ističe organizacija.

19. travanj 2024 14:47