Svijet
StoryEditor

Prosvjednici zauzeli Madrid, Moskva se sprema za ‘Marš milijuna‘

15. Rujan 2012.

Pod geslom ‘Žele uništiti zemlju, treba ih spriječiti‘, prosvjednici iz čitave Španjolske zauzeli su u subotu Madrid prosvjedujući protiv politike štednje.

Od jutra tisuće prosvjednika krenulo je avenijama u središtu grada, a među njima su nastavnici, roditelji i učenici, zdravstveni radnici, kulturni djelatnici, službenici i umirovljenici.Pridružili su im se prosvjednici iz svih španjolskih regija, pristigli autobusima, a prosvjed organiziraju dva velika španjolska sindikata UGT i CCOO, pored 150 organizacija.- Smanjuju plaće, povisuju porez, vraćamo se 20 do 30 godina unatrag - kaže jedan prosvjednik, 44-godišnji vatrogasac iz Andaluzije.Radi se o najvećem prosvjedu od 19. srpnja kad je stotine tisuća prosvjedovalo u Madridu izražavajući nezadovoljstvo zbog proračunskih rezova.

Dok su u Madridu strasti već uzvrele, Moskva se tek sprema za novi veliki prosvjed oporbe kojim se želi upozoriti na socijalne nepravde. U Moskvi, gdje se organizatori ‘Marša milijuna‘ nadaju privući 50.000 osoba, usprkos dopuštenju prosvjeda za najviše 25.000 osoba, snage sigurnosti pripremaju se aktivno od jutra, postavljajući metalne ograde u središtu grada.

Približno 7.000 policajaca trebalo bi biti raspoređeno tijekom okupljanja na Trgu Puškin. Prosvjednici će hodati duž bulevara do avenije Saharov gdje će biti održan miting. Marš bi ovog puta trebao upozoriti na socijalne nepravde. - Dnevni red je onaj koji smo formulirali na proljeće. Govorit ćemo o političkim i društveno-ekonomskim reformama - izjavio je jedan od šefova oporbe Sergej Udalcov. Prvi put će u maršu sudjelovati i komunistička stranka, najvažnija oporbena stranka u parlamentu.

25. travanj 2024 14:27