Svijet
StoryEditor

Provjerava se postupak izrade libora

06. Ožujak 2012.

Regulatori i svjetske banke raspravljaju o izmjenama u izračunu i regulativi kamata za međubankovne posudbe libor s obzirom na tvrdnje o mogućim manipulacijama, piše u utorak londonski financijski dnevnik The Financial Times.

Izradu libora financira Udruženje britanskih bankara (BBA), a u njegovom utvrđivanju sudjeluju i brojne banke. Londonska kamata za međubankovne posudbe utječe na 10.000 milijardi dolara kredita potrošačima i poduzećima širom svijeta, kao i na dodatnih 350 tisuća milijardi dolara financijskih izvedenica.

U ponedjeljak su se predstavnici BBA i banaka sastali s dužnosnicima britanskog ministarstva financija i regulatorom za financijske usluge kako bi se pokrenuo postupak provjere postupka izrade libora, piše FT.

Na takav su se potez odlučili zbog sumnji u manipulaciju liborom, koje su potaknule regulatore širom svijeta na pokretanje istraga.

-U sklopu uobičajenog postupka provjere libora niz banaka aktivnih u tom procesu sastalo se danas kako bi razmotrile buduća regulatorna i tržišna kretanja, poput predstojećih propisa o likvidnosti, važnih za parametre koji se mjere liborom, objavio je BBA u priopćenju.

Provjera bi mogla obuhvatiti široki raspon tema, od izmjene u izračunu libora do novih zahtjeva prema bankama u vezi s regulatornim nadzorom i poštivanjem propisa, citira FT izvore upoznate sa sadržajem razgovora.

Libor (engl. London Interbank Offered Rate) je londonska međubankovna ponudbena kamatna stopa, promjenjiva kamatna stopa koja se obračunava na međusobne kredite banaka koje posluju na londonskom tržištu kapitala. 

26. travanj 2024 06:16