Svijet
StoryEditor

Radnici tuže McDonalds za sustavno potkradanje plaća

14. Ožujak 2014.

Američki radnici podigli su tužbe protiv fast-food giganta McDonaldsa, tvrdeći da ih sustavno potkrada na plaćama nezakonitim mjerama poput netočnog prikazivanja broja odrađenih radnih sati i neplaćanja prekovremenog rada.

Radnici i njihovi odvjetnici potvrdili su da su pred sudovima u saveznim američkim državama Kaliforniji, Michiganu i New Yorku u protekla dva dana podigli sedam kolektivnih tužbi u kojima traže od McDonaldsa da im isplati ukradene iznose plaća.

U svih sedam tužbi imenuje se korporacija McDonalds a u pet njih i franšize.

Tužitelji tvrde da McDonalds, koji je prošle godine ostvario gotovo 5,6 milijardi dolara dobiti, redovno potkrada ionako slabo plaćene radnike, ne plaćajući im sve odrađene sate.

Radnici navode, između ostalog, da su ih prisiljavali da rade i izvan radnog vremena, da im ne plaćaju prekovremeni rad, smanjuje broj radnih sati iskazanih na evidencijskim karticama a oduzeli su im i stanke za odmor i obrok.

- Razotkrili smo nekoliko nezakonitih praksi a sve imaju isti cilj - spustiti cijenu rada potkradanjem plaća od radnika McDonaldsa - tumači u priopćenju Michael Rubin iz odvjetničke kuće Altshuler Berzon koja je podigla tužbu u Kaliforniji.

- Tužbe su podignute kako bi se zaustavila raširena praksa potkradanja plaća zaposlenika - kazao je u telekonferenciji Joseph Sellers iz odvjetničke kuće Cohen Milsten Sellers and Toll koja također zastupa tužitelje u tužbama u Kaliforniji i New Yorku.

Tužbe u tri savezne američke države zastupaju više od 30.000 McDonaldsovih radnika, navodi Sellers, najavljujući i mogućnost novih tužbi.

McDonaldsova glasnogovornica Gidi Sa Shekhem kazala je da u kompaniji trenutno proučavaju navode iz tužbi.

- Mi u McDonaldsu i naše neovisne franšize odlučni smo u nakani da temeljito istražimo navode i poduzet ćemo sve potrebne radnje - napisala je Shekhem u elektronskoj poruci agenciji AFP.

20. travanj 2024 11:23