Svijet
StoryEditor

Raspad eurozone ne može se u potpunosti isključiti

28. Svibanj 2012.

Produbljivanje krize u eurozoni ugrožava integraciju jugoistočnih zemalja u zonu primjene jedinstvene europske valute, upozorio je u ponedjeljak u intervjuu glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).

- Eurozona je i dalje smislen koncept za te zemlje. Njezin bi eventualni nestanak imao vrlo negativne posljedice za politički zamah u tim zemljama. Nadamo se da do izlaska Grčke iz eurozone neće doći, Grčka je važna kao trgovinski partner, važne su doznake njezinih radnika, kao i njezine bankovne veze u jugoistočnoj Europi - kazao je Erik Berglof u razgovoru za televizijsku postaju CNBC.

Dodao je da za središnju i istočnu Europu veliku opasnost predstavlja raspad eurozone, koja se ne može u potpunosti isključiti, upozorava.- Stvarna prijetnja bio bi raspad eurozone u cjelini. Posljedica po gospodarstvo bila bi recesija u eurozoni koja bi povukla za sobom središnju Europu, a mogle bi u određenoj mjeri stradati i trgovinske veze - kazao je Berglof. Podsjetio je da se istočna Europa oslanja na reputaciju snažnog izvoza i da je u međuvremenu postala značajan izvor svjetskog izvoza.- Istočna Europa je postala važan izvor globalnog izvoza i istočnoeuropske zemlje vrlo su uspješne u osvajanju udjela u globalnom izvoznom tržištu - kazao je. Napominje kako je čak i Mađarska, inače pogođena dubokim makrogospodarskim problemima, uspjela povećati svoj izvoz na globalno tržište, a time i odgovarajuće tržišne udjele.

24. travanj 2024 02:55