Svijet
StoryEditor

Rast BDP-a u Sloveniji skoro šest puta veći nego u Hrvatskoj

29. Svibanj 2015.

Slovenski BDP u prvom tromjesečju ove godine povećan je 2,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je u odnosu na zadnji kvartal prošle godine porastao za 0,8 posto, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Polovicu rasta generirale su prerađivačke djelatnosti, a jačanju gospodarskih aktivnosti značajno su doprinijeli i turizam te nastavak trenda povećanja izvoza.

Dodana vrijednost u trgovini povećana je za 3,8 posto na godišnjoj razini, dok je u građevinarstvu pala za 1,7 posto, pokazuju prve procjene statističkog zavoda za prvo ovogodišnje tromjesečje.

Na nastavak oporavka gospodarske aktivnosti i dalje pozitivno utječe vanjska potražnja pa je izvoz pojačan za 5,4 posto prema prvom kvartalu lani, pri čemu prednjače isporučitelji dijelova za automobilsku industriju te metalno-prerađivački sektor.

Nakon pada s početka prošle godine, po prvi put raste i domaća potrošnja koja je u prvom kvartalu povećana za 2,6 posto, ali je zabilježen i pad bruto investicija koje su se smanjile za 0,8 posto.

Finalna potrošnja povećana je za 0,2 posto. Pri tome je potrošnja domaćinstava porasla za 0,4 posto, uglavnom zbog više od 10-postotnog rasta kupovine trajnih dobara, dok je potrošnja države pala za 0,5 posto.

25. travanj 2024 17:49