Svijet
StoryEditor

Rast cijena na Wall Streetu treći tjedan zaredom

12. Svibanj 2013.

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i labavoj monetarnoj politici središnjih banaka, pa su na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks dosegnuli nove rekordne razine.

S&P 500 indeks ojačao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 1.633 boda, dok se Dow Jones, po prvi puta u povijesti, probio iznad psihološki važne granice od 15.000 bodova. Porastavši 1 posto, dosegnuo je 15.118 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,7 posto, na 3.436 bodova.

Rast cijena na Wall Streetu treći tjedan zaredom zahvaljuje se solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Dosad je izvješća objavilo oko 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 66,7 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je iznad prosjeka od 63 posto od 1994. godine. No, samo je 46,4 posto kompanija premašilo procjene u vezi prihoda, što je ispod prosjeka od 62 posto.

Premda su očekivanja bila niska, solidni rezultati kompanija potiču ulagače. No, kako se sezona objave kvartalnih financijskih izvješća bliži kraju, tako slabi podrška tržištu.

-Kada ta sezona završi, nema realnih fundamentalnih razloga za kupnju dionica, stoga bi tržište moglo predahnuti- kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Delta Global Asset Management.

No, ne očekuje veću korekciju cijena dionica na niže jer tržište podržava labava monetarna politika najvećih središnjih banaka u svijetu.

Prije desetak dana Europska je središnja banka smanjila ključne kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva, a prošloga su tjedna to učinile australske i južnokorejske monetarne vlasti. Američki je Fed, pak, najavio daljnje poticajne monetarne mjere, ako to bude potrebno.

-Sve dok se nastavlja niz solidnih poslovnih izvješća kompanija i dok središnje banke u svijetu povećavaju likvidnost, tržište će biti stabilno, barem kratkoročno- kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I dok neki analitičari očekuju daljnji rast tržišta, drugi smatraju da slijedi pad, jer situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima nije blistava, unatoč poticajnoj monetarnoj politici, pa je pitanje je li snažan uspon cijena dionica od početka godine održiv.

U tom je razdoblju S&P 500 skočio više od 14, a Dow Jones oko 15 posto. Vrlo je upitno, kažu analitičari, može li se uspon cijena nastaviti samo na temelju monetarne politike.

-Mislim da će biti teško nadmašiti ove razine kratkoročno. Nema baš puno pozitivnih pokretača da bi se uspon nastavio, a manje-više sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište-kaže Natalie Trunow, direktorica u fondu Calvert Investment Management.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, na 6.624 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,9 posto, na 8.278 bodova, najvišu razinu u povijesti. Pariški CAC ojačao je, pak, 1 posto, na 3.953 boda.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 6,7 posto, što je njegov najveći tjedni skok od prosinca 2009. Pritom je dosegnuo 14.607 bodova, najvišu razinu u pet i pol godina.

19. travanj 2024 06:00