Svijet
StoryEditor

Rast kamata i usporavanje Kine prijete globalnom gospodarstvu

12. Listopad 2015.
Piše:
Miro Soldić

U listopadskom broju „Global Economy Watch-a“, kratkog pregled gospodarskih kretanja i trendova koji na mjesečnoj bazi izrađuju stručnjaci PwC-a, naglasak je na analizi utjecaja koji će usporavanje kineskog gospodarstava imati na gospodarstva svih ostalih svjetskih sila i tržišta u razvoju.

Iz PwC-a poručuju kako će se ovaj mjesec donositelji odluka iz svih dijelova svijeta sastati u Peruu, u sklopu godišnjeg samita Svjetske banke i MMF-a, a glavna tema razgovora mogla bi biti Kina. Naime, najpropulzivnije svjetsko gospodarstvo u zadnje vrijeme usporava, a tamošnje vlasti se pokušavaju nositi s posljedicama naglog ispuhivanja nekretninskog balona. Posljedično slabe i ekonomije svih država južne i istočne Azije kojima je Kina glavni trgovinski partner, kao i druge zemlje koje ovise o kineskoj potrošnji. S druge strane, niže cijene robe pogodovat će uvoznim ekonomijama Eurozone i Ujedinjenog Kraljevstva.

Još jedan problem koji se nadvija nad globalnim gospodarstvom je i moguće podizanje kamata od strane američkog Fed-a, što bi se posebno moglo pogoditi tržišta u razvoju (najviše Tursku, Peru, JAR i Kolumbiju).

- Iako je Fed odgodio podizanje kamata prošli mjesec, ipak očekujemo prva povećanja kamatnih stopa koncem godine. To bi moglo rezultirati nižom razinom likvidnosti na tržištima u razvoju i stoga valja obratiti pažnju na mogući pad dostupnosti kredita, odnosno smanjenu potrošnju građana i tvrtki, čime bi se učinci vanjskog šoka ozbiljno pojačali – izjavio je Richard Boxshall iz PwC-a.

Jak dolar, usporavanje Kine i dugoročno niža cijena dobara poput hrane, metala i energije koju prognozira MMF mogli bi se osjetiti globalno, a ne samo regionalno.

- Iako ne očekujemo novu globalnu krizu i oštar pad BDP-a diljem svijeta, tvrtke bi se ipak trebale pripremiti za dugoročnu volatilnost i nesigurnost na tržištima u razvoju – upozoravaju iz PwC-a.

19. travanj 2024 17:58