12. travanj 2012.

Rastao broj preuzimanja i spajanja, najviše dogovora u sektoru proizvodnje

lider.media
lider.media

Prema izvješću CMS-a i EMIS-a spajanja i preuzimanja u prošloj su godini na europskim tržištima u razvoju porasla za gotovo 12 posto približivši se brojci od 3800. Sudeći po izvješću, broj transakcija dostigao je rezultate iz 2008. kada je bilo registrirano 3723 dogovora.

Ukupna vrijednost spajanja ostala je u prošloj godini na iznosu od 150 milijardi eura, uz mnogo manje velikih spajanja i preuzimanja nego li u prijašnjim godinama. Proizvodnja je ponajviše bila u fokusu, a u tom je sektoru bilo 753 spajanja i akvizicija, što je gotovo 20 posto svih transakcija. Slijede financije i osiguranje sa 409 sporazuma, zatim usluge te vele i maloprodaja (396 i 392). Kada je riječ o vrijednosti transakcija prednjači sektor rudarstva, pa tek onda financije i osiguranje.

Helen Rodwell, šefica CMS-a za srednju i istočnu Europu rekla je kako su te aktivnosti zadržale kontinuitet, no kako su postupci dugotrajni, a i dalje je visok rizik od nezaključivanja ponuda. - Banke su imala veliku ulogu, pogotovo kada je riječ o dubinskom snimanju, pošto su izvori financiranja jako ograničeni i većina se oslanjala na kreditiranje, a bankarski sektor oprezniji je nego ikad - pojasnila je Rodwell. Dodala je i kako su do izražaja došle sposobnosti kupaca da se nose s nekoliko valuta i hedgiraju rizik, pa su dogovori sklopljeni izvan granica matične zemlje u kojoj posluje određena kompanija bili izvor konkurentske prednosti.

Iako je zabilježen porast preuzimanja i spajanja, vrijednosti meta bile su nešto niže nego godinu prije, a dosta je dogovora ‘stopirano‘ zbog krize u eurozoni. No, zato CMS očekuje bitno bolje brojke u ovoj godini, a ponajviše se očekuje od Rusije i Poljske koje će bilježiti rast u tom segmentu jer imaju stabilno makroekonomsko okruženje, poboljšali su se uvjeti financiranja i izrađeni su ambiciozni privatizacijski programi.