Svijet
StoryEditor

Raste broj žrtava samoubilačkog napada u Bruxellesu

22. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Dvije snažne eksplozije odjeknule su oko 7.25 sati u zračnoj luci u Bruxellesu koja je nakon toga zatvorena za promet.

Prema privremenim podacima, u dva atentata u utorak ujutro u Bruxellesu poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno, javlja belgijska televizija. Prije dviju eksplozija u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem u utorak ujutro čuli su se pucnjevi, javlja belgijska agencija Belga pozivajući se na očevice, a Reuters prenosi da pristaše takozvane Islamske države pozdravljaju napade.

Belgijski javni tužitelj Frederic Van Leeuw potvrdio je u utorak da je u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem izveden samoubilački napad, a belgijski premijer Charles Michel je izjavio da je riječ o "kukavičkom napadu".

- Dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Naša zemlja pogođena je slijepim, nasilnim i kukavičkim napadima, izjavio je Michel na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Premijer Michel pozvao je sunarodnjake na da ostanu, ujedinjeni i solidarni.

Prema dosad poznatim podacima, u jutrošnjim napadima u Bruxellesu, u zračnoj luci i u stanici podzemne željeznice Maelbeek, poginulo je 34 ljudi, a oko 170 ih je ranjeno javljaju mediji pozivajući se na belgijsku televiziju. Belgijske vlasti rade na osiguranju ostalih mjesta koja bi mogla biti napadnuta, rekao je Michel. Proglašena je najviša razina uzbune, a kontrola na grancima je pojačana i u njima sudjeluje i vojska.

- U ovom tragičnom trenutku za našu zemlju, više nego ikada pozivam sve da ostanu mirni, ali i da budu solidarni. Suočeni smo s teškom situacijom i kako bi s njom izašli na kraj moramo biti jedinstveni, rekao je Michel.

Bruxellsko poduzeće za javni prijevoz Stib objavilo je da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek u utorak ujutro poginulo 15 ljudi, 55 ih je ranjeno, od kojih je 10 u kritičnom stanju i prema tim zadnjim podacima ukupan broj mrtvih u jutrošnjim napadima raste na 28. Belgijski radio javlja da je još ekspozija odjeknulo u utorak nakon 11 sati u europskoj četvrti, navodeći da treba biti oprezan s tom informacijom jer postoji mogućnost da je policija aktivirala otkrivenu eksplozivnu napravu.

- Ne izlazite, ostanite na svojim mjestima, pozvao je belgijski krizni stožer stanovištvo Bruxellesa nakon eksplozija.

20. travanj 2024 00:47