Svijet
StoryEditor

Raste cijena nafte - uzrok Kina te pritisak SAD-a na Iran

13. Srpanj 2012.

Cijene nafte na londonskom tržištu u petak su porasle iznad 102 dolara nakon objave podataka o kineskom rastu, koji su nešto bolji nego što se očekivalo, zbog čega je i raspoloženje na tržištima roba blago poboljšano.

Cijene sirove nafte poskočile su tako za 1,29 dolara, dosegnuvši 102,36 dolara za barel na londonskom tržištu. Na američkom su uvećane za 77 centi i iznosile su 86,85 dolara. Analitičari i trgovci kažu da je uzlet cijena nafte prozišao iz objave podatka o rastu kineskog gospodarstva u drugom tromjesečju, koji nije bio tako loš kao što su neki strahovali.- Stopa rasta od 7,6 posto daleko je od impresivnih brojki. No, blago je olakšanje za tržišta pa rizična imovina nadoknađuje dio gubitaka - tumači Tim Waterer, trgovac u tvrtki CMC Markets.

Iako je donio olakšanje, najnoviji podatak svjedoči o najsporijem rastu kineskog gospodarstva od 2009. s obzirom da su gospodarstva EU-a i SAD-a, dvaju najvećih kineskih tržišta, i dalje slaba, upozoravaju analitičari. Određenu skepsu iskazao je naftni analitičar u tvrtki Petromatrix Olivier Jakob: S obzirom da podatke o BDP-u kontrolira država, više nas brinu podatci o kineskoj potražnji za naftom, koja je u lipnju stagnirala, nadovezujući se na vrlo loše podatke u prethodna dva mjeseca.

Potporu cijenama danas je pružilo i jačanje pritiska Sjedinjenih Država na Iran. SAD nastoji dodatno otežati iranski izvoz nafte tako što locira tankere glavne iranske tankerske firme i identificira ih kao plovila pod kontrolom iranske vlade kako bi olakšao njihovo praćenje. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 97,41 dolar, što je za 57 centi više nego dan ranije.

27. travanj 2024 03:26