Svijet
StoryEditor

Rastu cijene nafte na svjetskom tržištu

06. Kolovoz 2013.

Cijena barela nafte premašila je u utorak na londonskom tržištu 109 dolara uslijed jačanja napetosti na Bliskom istoku, a nove smjernice investitori očekuju od najnovijih podatke o zalihama u najvećem svjetskom potrošaču, SAD-u.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je 42 centi, na 109,12 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, odnosno po 107,11 dolara.

Službeni Washington je američkim građanima savjetovao da odmah napuste Jemen zbog opasnosti od terorističkih napada. Nove mjere uslijedile su nakon pojačanih sigurnosnih upozorenja objavljenih u petak, zbog kojih je zatvorena većina zapadnih veleposlanstava u Jemenu, kao i većina američkih diplomatskih predstavništva diljem Bliskog Istoka i Afrike.

"Vijesti iz Jemena podigle su cijene nafte. Iako tržište sada izgleda snažno, nije potrebno puno kako bi se potaknuo njihov pad", rekao je Christopher Bellew iz Jefferies Bachea.

Cijena barela u Londonu porasla je gotovo 10 posto u proteklih šest tjedana, dosegnuvši 110,09 dolara 2. kolovoza, najvišu razinu od početka travnja, dijelom i zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti opskrbe iz velikih izvoznika, kao što su Libija i Irak.

Također, cijene podupiru očekivanja da su zalihe sirove nafte i benzina pale u prošlome tjednu u najvećem svjetskom potrošaču, SAD-u. Preliminarno Reutersovo istraživanje o stanju zaliha, koje se objavljuje uoči tjednog izvješća Američkog naftnog instituta i izvješća američke vlade, prognozira prosječan pad zaliha sirove nafte za 700.000 barela u tjednu koje je završilo s 2. kolovozom. U prethodnom su tjednu američke zalihe sirove nafte porasle za 431.000 barela, na oko 365 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,43 dolara, što znači da je bila za 22 centa niža nego dan ranije.

25. travanj 2024 16:38