Svijet
StoryEditor

Rekordno niske kamate na njemačke obveznice

11. Srpanj 2012.

Njemački troškovi zaduživanja na razdoblje od 10 godina spustili su se na rekordno nisku razinu na aukciji održanoj u srijedu budući da ulagači sumnjaju u efikasnost novog europskog instrumenta za suzbijanje krize pa traže utočište u sigurnim dužničkim papirima.

Vlada u Berlinu prodala je 4,153 milijarde eura obveznica s rokom dospijeća od 10 godina uz prosječni prinos od 1,31 posto, najniži u povijesti. Potražnja je bila 1,5 puta veća od ponude. Rezultat aukcije signalizira sumnju ulagača u mjere za suzbijanje krize koje su europski čelnici dogovorili prošlog mjeseca, uključujući pomoć španjolskim bankama i ovlasti europskog kriznog fonda ESM za izravnu dokapitalizaciju banaka i kupovinu državnih obveznica.

Ulagači strahuju da program za pomoć španjolskim banakama neće biti dovoljan i da će Madrid trebati puni program koji bi znatno prenapregnuo kapacitete Europskog stabilizacijskog mehanizma. To znači da bi eurozona ostala bez obrane u slučaju da kriza proguta i Italiju. Talijanski premijer Mario Monti kazao je u utorak da bi Italija mogla biti zainteresirana za sredstva iz fonda u sklopu nastojanja da snizi svoje troškove zaduživanja. Njemačka će ovog tjedna otplatiti 40 milijardi eura obveznica i kamata a potražnju na današnjoj aukciji dodatno je potpirila obveza otplate dodatnih 50 milijardi eura duga u idućem tjednu koji dospijevaju na naplatu Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj, zemljama s najvišim kreditnim rejtingom.

Ulagači su čak spremni platiti Njemačkoj da se zaduži na kraći rok kako bi parkirali gotovinu u sigurnim vrijednosnim papirima. Tako su ovog tjedna prinosi na njemačke dvogodišnje obveznice oscilirali između pozitivnog i negativnog teritorija.

26. travanj 2024 23:46