Svijet
StoryEditor

Renault ukida 7500 radnih mjesta

16. Siječanj 2013.

Francuski proizvođač automobila Renault objavio je da namjerava ukinuti 7.500 radnih mjesta u matičnoj Francuskoj kako bi postao konkurentniji i utro put zapošljavanju drugih radnika sa specifičnim vještinama.

Iz francuske kompanije napominju da će 5.700 radnih mjesta do 2016. biti ukinuto prirodnim odljevom, a većina tih radnika trebala bi biti uključena u program prijevremenog umirovljenja, proširen na sve zaposlenike koji bi trebali otići u mirovinu u naredne tri godine, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak. Prethodno traže suglasnost sindikata za taj prijedlog.

-Ukoliko bude potpisan sporazum sa sindikatima, ovo pregrupiranje zaposlenih neće zahtijevati ni zatvaranje tvornice ni kreiranje programa dobrovoljnih otkaza uz otpremninu- rekao je Gerard Leclercq, čelnik Renaultova francuskog poslovanja.

Renault trenutno u Francuskoj zapošljava 44.642 radnika, što znači da namjeravaju ukinuti 17 posto radnih mjesta.Ukidanje radnih mjesta uštedjet će kompaniji oko 400 milijuna eura fiksnih troškova i otvoriti joj ‘prostor za investicije i razvoj‘,navodi se u priopćenju.

Pregrupiranje bi im potom omogućilo ‘zapošljavanje novih radnika na temelju ključnih znanja‘, navode u Renaultu, ne precizirajući koliko bi radnika mogli zaposliti niti kakve nove vještine traže.

27. travanj 2024 19:56