Svijet
StoryEditor

Reynolds kupuje Lorillard za čak 25 milijardi dolara

15. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Američki Reynolds koji proizvodi Camel i Pall Mall za 25 milijardi dolara kupio je Lorillard koji je poznat po prizvodnji mentol i e-cigareta.

U poslu koji će biti obavljen dijelom u gotovini, a dijelom u dionicama Reynolds se pokušava učvrstiti na drugom mjestu u duhanskoj industriji u SAD-u. Nakon spajanja očekuje se da će im prihodi doći do 11 miljardi dolara, a kako bi izbjegao moguće probleme zbog kartelskog ponašanja odlučio je prodati svoje marke kao što su Kool, Salem, Winson, Maverick i Blu eCigs, javlja Wall street journal. Vrijednost toga posla je oko 7,1 miljardu dolara, a kupac je Imperial Tobacco Group.

Cilj mu je ovom kupovinom učvrstiti pozciju na tržištu mentol i e cigareta jer prema američkim podacima to su jedini dijelovi duhanske industrije koji bilježe rast u proteklim godinama. Tržište duhana koje je vrijedno oko 100 miljardi dolara palo je za četiri posto prošle godine osim u ranije spomenutim segmentima.

Prema američkim analitičarima rizik ovog posla leži u činjeci da agencija za hranu i lijekove (FDA) razmišlja o promjenima pravila za tržište mentol cigareta što bi utjecalo na Lorillardove prihode jer više od 80 prihoda dolazi iz tog segmenta.

Prema ugovoru o prodaji dioničari će dobiti 50,50 dolara u gotovini i 0.29 dionica Reynoldsa što je ukupno 68.88 dolara po dionici. Kada se uzme u obzir i očekivani dug koji će se zateći cijeli posao vrijedit će oko 27,4 milijarde dolara.

Proizvođač Marlbora Altria ima oko 50 američkog tržišta, a nakon spajanja Reynolds i Lorillard imat će oko 25 posto.

26. travanj 2024 09:17