Svijet
StoryEditor

Rezanje deficita u onoj mjeri u kojoj je to tražila Komisija bilo bi preradikalno

20. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

Premijer Zoran Milanović razgovorao je u Bruxellesu s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Ollijem Rehnom o Postupku prekomjerenog deficita, u koji je Hrvatska ušla početkom ove godine.

Milanović se s Rehnom sastao uoči summita Europske unije. Ocijenio je da bi za Hrvatsku u ovom trenutku bilo preradikalno, sa socijalnog i gospodarskog stajališta kada bi u prvoj godini išla na rezanje deficita u onoj mjeri u kojoj je to tražila Komisija.

- Komisija ima svoju poziciju, radi s 28 članica i zato mora imati određeni čvršći gard. Ali, mi imamo svoje interese i radimo ozbiljno. Prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini, koliko je tražila Komisija je golema. Kao što sam već rekao, možemo zagristi metak, ali ne i cijeli redenik - rekao je Milanović.

Na upit zašto bi Hrvatska trebala dobiti popust od Komisije, Milanović je rekao da je Hrvatska ušla u EU u najnezgodnijem trenutku, imala je veliku nelikvidnost i velike troškove vezano uz ulazak u EU.

Okolnosti i vrijeme u kojem smo ušli u EU, troškovi koje smo imali su veliki. Primjerice, Češka je dobila milijardu eura za likvidnost, a Hrvatska 70 milijuna. Tako da sve to treba uzeti u obzir, rekao je Milanović.

20. travanj 2024 15:52