Svijet
StoryEditor

Roaming u EU odlazi u povijest 15. lipnja 2017. godine

30. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Pregovarači Europskog parlamenta i zemalja članica postigli su dogovor u noći na utorak o ukidanju roaminga od lipnja 2017. godine.

Dogovor podrazumijeva potpuno ukidanje naknade za roaming do 15. lipnja 2017 što znači da bi unutar EU mogli koristiti mobilni telefon pod jednakim uvjetima kao i doma. To je dio plana reforme telekomunikacijskog tržišta u Europi što bi trebalo potaknuti novi rast i inovacije. No, rečeno je, svaki pokušaj zloporabe davatelji usluga moći će sankcionirati. To bi uključivalo korištenje roaming usluga za bilo koje druge svrhe osim periodičnog putovanja.

Najvažniji dio za korisnike je da će cijene korištenja usluga roaminga pojeftiniti od 30. travnja 2016. godine. Tako će cijena sms poruke biti 0,02 eura, a poziva maksimalno 0,05 eura po pozivu baš kao i cijena podaktovnog prometa po megabajtu.

Očekuje nas i otvoreni internet koji podrazumijeva jednaku cijenu za sav promet bez obzira na pregledavani sadržaj te dostupnost i kvalitetu istog. Ipak, operaterima je ostavljena mogućnost blokiranja sadržaja u slučaju cyber napada ili kod problema prezakrčenosti prometa.

Naravno, ovaj dogovor mora potvrditi još Europski parlament.

24. travanj 2024 20:09