Svijet
StoryEditor

Rogić o komunikacijskim šumovima između Zagreba i Ljubljane

12. Studeni 2012.

Nije bilo novih prijedloga nakon bledskog sastanka hrvatskog i slovenskog stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke, održanog početkom listopada, međutim, na Bledu su pregovarači, obraćajući se medijima, iznijeli svoja mišljenja, stavove i dogovorene prijedloge te naglasili da među njima nema razmimoilaženja, ističe hrvatski financijski stručnjak Zdravko Rogić.

Razlog njegovo današnjeg komentara su navodi o postojanju određenih ‘komunikacijskih šumova‘ između Zagreba i Ljubljane glede nekih novih prijedloga rješenja spora o staroj deviznoj štednji Ljubljanske banke. Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci za pripremu prijedloga rješenja pitanja prenesene štednje kod Ljubljanske banke Zdravko Rogić i France Arhar do sada su održali tri sastanka, a zadnji je sastanak bio na Bledu 4. listopada.

- Nije bilo novih prijedloga nakon bledskog sastanka Franceta Arhara i Zdravka Rogića održanog 4. listopada ove godine. Međutim, na Bledu su pregovarači, obraćajući se medijima, iznijeli svoja mišljenja, stavove i dogovorene prijedloge. Naglasili su da među njima nema razmimoilaženja - ističe Rogić. Naglašava da je njihov koncept imao dvije komponente.

- Prva je bila multilateralnog karaktera - podrška inicijativi ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesne Pusić da se u Banku za međunarodna poravnanja u Baselu pošalje zajedničko pismo sa zamolbom da ta banka pristane da opet bude pokrovitelj novog kruga pregovora država sljednica bivše SFRJ u skladu s člankom 7. Aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije - kaže Rogić podsjećajući i da su dvojica pregovarača ponudila da se i osobno angažiraju kako bi do pregovora došlo.

- Druga je komponenta bila bilateralnog karaktera. France Arhar i Zdravko Rogić obavijestili su medije da su, razmatrajući problematiku za koju su zaduženi, naznačili neke pravce i konture mogućeg rješenja, na čemu bi nastavili raditi na sljedećim sastancima, nakon što o tome obavijeste svoje vlade i dobiju njihovu suglasnost - ističe Rogić.

Naglašava da je ‘ministrica Vesna Pusić taj koncept podržala i ocijenila ga razumnim i prihvatljivim‘.

- Što se slovenske strane tiče, prva komponenta prijedloga - podrška slanju zajedničkog pisma u Basel - blokirana je postavljanjem uvjeta da se prethodno povuku tužbe Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke, a glede pravaca mogućeg rješenja na bilateralnoj osnovi do sada nije bilo nikakva očitovanja - ističe Rogić u svom komentaru. Rogić kaže kako u kontaktu s Arharom dogovara novi sastanak koji bi se mogao održati za desetak dana.

08. svibanj 2024 06:34