Svijet
StoryEditor

Rudari zablistali na Wall Streetu

17. Travanj 2013.

U utorak su na Wall Streetu burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija i stabilizacija cijena sirovina.

Dow Jones indeks porastao je 1,08 posto, na 14.756 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,43 posto, na 1.574 boda, a Nasdaq indeks 1,50 posto, na 3.264 boda. Među najvećim je dobitnicima, s rastom od 1,9 posto, bio S&P indeks rudarskog sektora, što se zahvaljuje stabilizaciji cijena sirovina nakon oštrog pada prethodnih dana.

Zbog strahovanja ulagača da bi usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, moglo izazvati pad potražnje za sirovinama, cijena zlata zabilježila je u ponedjeljak rekordan pad. No, jučer je porasla za više od 1 posto, a oporavile su se i cijene nafte te drugih sirovina.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, među ostalim, Coca-Cole i Johnson & Johnsona. Premda su neke kompanije, kao što je internetski div Yahoo, ostvarile slabije rezultate nego što se očekivalo, u prvom tjednu sezone objave poslovnih izvješća većina kompanija izvijestila je o solidnim zaradama.

Ulagače su jučer ohrabrili i makroekonomski podaci. U ožujku je broj započetih gradnji kuća u SAD-u porastao za 7 posto, na 1,04 milijuna jedinica, najvišu razinu u gotovo pet godina. Uz to, u ožujku je pala inflacija, što daje prostora američkoj središnjoj banci Fedu da i dalje vodi vrlo labavu monetarnu politiku.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,62 posto, na 6.304 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 posto, na 7.682 boda, a pariški CAC 0,67 posto, na 3.685 bodova.

26. travanj 2024 17:19